Watch Medier

Kommission vil lade efterretningstjeneste se på slettede sms'er

Politiets teknikere havde ikke held til at genskabe sms'er. Nu kan Forsvaret måske få muligheden. (opdateret)

Forsvarets Efterretningstjeneste får måske mulighed for at prøve at genskabe Mette Frederiksens slettede SMS'er. | Foto: Jens Dresling

Minkkommissionen agter at lade Forsvarets Efterretningstjeneste forsøge at genskabe automatisk slettede sms'er i minksagen, hvis hovedpersonerne i sagen indvilger.

Socialdemokratiet har tidligere indvilget med henvisning til, at ingen har større interesse i at få genskabt sms'erne, så sagen kan blive klarlagt.

Kommissionen har bedt statsminister Mette Frederiksens (S) og de tre øvrige topembedsfolks bisiddere om at forholde sig til spørgsmålet.

"Vi har bedt bisidderne om at tale med deres klienter. Det handler jo også om samtykke. Nu venter vi på et svar," siger kommissionens formand, Michael Kistrup, til avisen B.T.

Dermed skal bisidderne på vegne af deres klienter gå med til forsøget, og så vil Forsvarets Efterretningstjeneste blive bedt om at prøve af Minkkommissionen, der er nedsat for at granske aflivningen af millioner af mink uden lovhjemmel. Politiets teknikere har tidligere forsøgt at genskabe sms'erne uden held.

Nyheden kom frem efter kommunalvalget, hvilket førte til spekulationer om, hvorfor regeringen ikke fortalte om det før valget.

Der har den seneste tid været stort fokus på sms'er, efter at det kom frem, at statsministeren og centrale topembedsmænd automatisk sletter sms'er efter 30 dage.

Det har fået stort fokus, da det også gælder sms'er, som er sendt i perioden, hvor beslutningen om at aflive alle landets mink blev taget.

Toppolitikere i Socialdemokratiet har forsvaret sig med, at kommissioner ikke tidligere har efterspurgt sms'er i så stort grad som Minkkommissionen.

Men kritikere påpeger, at politikere og topembedsmænd i denne sag har sendt langt flere sms'er end i andre sager, der har været undersøgt af kommissioner.

Desuden gælder journaliseringspligten også for sms'er, hvilket betyder, at de pågældende personer har pligt til at gemme mails, sms'er og andet, som har relevans i en sag.

Teleselskaber kan ikke gendanne slettede mink-smser

Statsministerens sms'er fra afgørende minkdage er slettet

Statsministeren erkender at minksag kan have smittet af på valget 

Mere fra Watch Medier

Udbyttefest hos Topdanmark efter rekordoverskud

Sidste år havde forsikringsselskabet Topdanmark et overskud på 2,1 mia. kr. efter skat, hvilket er det hidtil højeste. Til aktionærerne udbetales et udbytte svarende til 145 pct. af overskuddet.

Nasdaq fik rekordår i Europa i 2021

Antallet af børsnoteringer på Nasdaq i København var det største siden 2007, og i Stockholm så man det højeste niveau af børsnoteringer nogen sinde. Nasdaq havde også stigende handelsvolumen i 2021.

Konkurrents kvaler sender Vestas-aktien i stiv modvind

Aktien i vindmølleproducenten Vestas placerer sig fredag nederst i C25-indekset med et fald på ca. 7 pct. Kursfaldet er udløst af dårligt nyt fra konkurrenten Siemens Gamesa, der melder om forsyningsproblemer og lavere resultatforventinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs