Roskilde Festival, Northside og Tinderbox aflyser

Festivaler på stribe aflyser efter nattens genåbningsaftale, der maks. tillader 2000 gæster ved arrangementerne. Se listen over aflysninger.
Koncert med Janelle Monae på Orange Scene på den seneste Roskilde Festival i 2019. | Foto: Thomas Borberg
Koncert med Janelle Monae på Orange Scene på den seneste Roskilde Festival i 2019. | Foto: Thomas Borberg
af ritzau

Der er mandefald blandt årets store festivaler efter nattens genåbningsaftale.

Først var det Northside i Aarhus, som blev aflyst. Så fulgte Roskilde Festival, og nu er Tinderbox i Odense også aflyst.

Det oplyser festivalerne tirsdag morgen på deres respektive hjemmesider.

Smukfest i Skanderborg er også aflyst, "som vi kender den", siger talsmand Søren Eskildsen til DR. Han uddyber dog ikke, hvad det konkret dækker over.

Roskilde Festival: meget alvorligt for vores forening

Ifølge Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, er aflysningen ikke helt uventet.

"Men det er meget ulykkeligt, og vi er knuste over, at vi ikke får mulighed for at samles igen på vores festival og bidrage til at genskabe de fællesskaber, som coronakrisen har ødelagt for landets unge. Det er der brug for nu."

"Aflysningen er meget alvorlig for vores forening og et hårdt stød for kulturens vækstlag og den værdikæde, der er med til at skabe festivalen," siger hun i en skriftlig kommentar.

Små festivaler aflyser også

Også en række mindre festivaler har kastet håndklædet i ringen - blandt andet Nibe Festival, Vig Festival og Jelling Musikfestival.

Det sker efter nattens aftale, som lægger op til, at der maksimalt må være 2000 deltagere ved festivaler mellem 21. maj og 1. august. Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5000 deltagere.

Roskilde Festival samler normalt 130.000 deltagere. Til Tinderbox i Odense var der i 2019 omkring 45.000 deltagere, mens Northside, der afholdes i Eskelunden i Aarhus, i 2019 havde 35.000 gæster.

"Det seneste år har vi sammen med de andre festivaler arbejdet hårdt og brainstormet døgnet rundt for at finde en model, der kunne gøre det trygt for os alle at tage på festival igen. Men tiden er ikke til det endnu, og regeringens beslutning gør, at vi må vente med at holde Tinderbox til 2022," skriver Tinderbox på sin hjemmeside.

Ved udendørs arrangementer for et stående publikum gælder i øvrigt et krav om coronapas. Derudover gælder en række andre krav om blandt andet sundhedsplaner og afstand.

I den første periode skal deltagere inddeles i sektioner med maksimalt 200 mennesker. Efter 1. august kan sektionerne få en størrelse på 500 tilskuere.

Loftet for det samlede antal deltagere til arrangementerne kan ifølge teksten hæves til 10.000 deltagere, når det "vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også