Watch Medier

Tidligere Carlsberg-topchef og formand i Danske Bank er død

Poul Svanholm var adm. direktør i Carlsberg i 25 år og en helt central sikkelse i dansk erhvervsliv som formand for Danske Bank og medlem af Mærsk-bestyrelsen i årtier. Han blev 88 år.

Foto: Steen Ole/Ritzau Scanpix

Poul Svanholm, tidligere topchef i Carlsberg og formand for Danske Bank, er død. Han blev 88 år.

Det oplyser familien til Politiken.

Poul Svanholm døde 17. november efter "flere års svækket helbred". Bisættelsen har fundet sted.

Poul Svanholm havde et langt arbejdsliv, som gav ham så mange titler og tilnavne, at her kun kan nævnes et fåtal: Kong Carlsberg, vindirektøren, viceborgmesteren, bankformanden og hr. Møllers fortrolige.

Han blev i 1972 tilbudt stillingen som direktionsformand i Carlsberg. Det job tog han på sig i 1974 og beholdt det i 25 år frem i en periode, hvor Carlsberg sad på betydelige aktieposter i flere børsnoterede selskaber som Tivolii, Royal Scandinavia m.fl.

I det store bryggeri stod han i spidsen for at føre fusionen mellem Carlsberg og Tuborg fra 1970 ud i livet, og under hans ledelse begyndte Carlsberg også at orientere sig mod det internationale ølmarked.

A.P. Møller-sfæren

Foruden chefjobbet hos Carlsberg har Poul Svanholm været aktiv på diverse bestyrelsesposter og var kendt som en integreret del af den såkaldte A.P. Møller-sfære i dansk erhvervsliv.

Han var blandt andet bestyrelsesformand i Danske Bank fra 1983 til 2003 og bestyrelsesmedlem og senere næstformand i A.P. Møller - Mærsk fra 1978 til 2010.

Han var også personlig ven med Mærsk Mc-Kinney Møller.

Egentlig fulgte Poul Svanholm i sin fars fodspor og blev uddannet jurist i 1958. Men allerede fire år efter forsøgte han sig med en direktørstilling i Vingaarden A/S i Odense. Det job tog han efter et år som højre hånd for Carlsbergs daværende topchef, A.W. Nielsen.

Vingaarden var Poul Svanholms svigerfamilies økonomisk trængte firma, der også omfattede Odense Vinkompagni og Kjær & Sommerfeldt.

Han blev siddende som direktør ti år, hvor han gjorde sig bemærket som leder, og omsætningen i firmaet øgedes betragteligt.

Sideløbende med direktørposten havde han en politisk karriere som konservativt medlem af Odense Byråd fra 1966 til 1971, hvor han fra 1967 var viceborgmester.

Poul Svanholm blev 14. januar 1997 tildelt storkorset af Dannebrogordenen. På hans tilhørende våbenskjold i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød kan man læse det latinske slagord "Nihil sine labore" - eller på dansk "Intet uden arbejde".

Poul Svanholm var gift med kunsthistorikeren Lise Svanholm. Hun er i dag 89 år.

Poul Svanholm og Mærsk Mc-Kinney Møller efter Dronningens nytårskur 5. januar 2000. | Foto: Poulsen Lars/Ekstra Bladet/Ritzau Scanpix
Poul Svanholm og Mærsk Mc-Kinney Møller efter Dronningens nytårskur 5. januar 2000. | Foto: Poulsen Lars/Ekstra Bladet/Ritzau Scanpix
 

 

Mere fra Watch Medier

Fjerde opjustering: Mærsk varsler gigantoverskud

A.P. Møller-Mærsk regner nu med et resultat før renter og skat på små 20 mia. dollar eller knap 130 mia. kr. for hele 2021. De voldsomme prisstigninger på containerfragt har fået rederigiganten til at opjustere fire gange.

Coop rykker rundt i direktørtruppen

Med afsæt i den nye strategi bliver der rykket rundt på stolene i koncernledelsen i Coop. I front for Superbrugsen vender en gammel kending tilbage, ligesom Irmas kædedirektør forfremmes, og en afløser udnævnes.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs