Danmark topper liste over økonomier der har klaret corona bedst

Lektor har svært ved at se, at den danske økonomi kunne have gjort det meget bedre under pandemien.
Når man sammenligner Danmark med andre lande på fem økonomiske parametre under pandemien, klarer vi os rigtig godt. | Foto: Marie Ravn/JPA
Når man sammenligner Danmark med andre lande på fem økonomiske parametre under pandemien, klarer vi os rigtig godt. | Foto: Marie Ravn/JPA
AF RITZAU

Coronapandemien ramte i den grad verdensøkonomien, da den i 2020 tog fart. Men mange steder er man allerede godt på vej tilbage. Det gælder ikke mindst her i landet.

Senest har magasinet The Economist placeret Danmark øverst på en liste over de økonomier, som har klaret sig bedst under pandemien. På listen er Danmark blevet sammenlignet med 22 andre lande, som alle er ret velstående medlemmer af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD).

Listen er baseret på udviklingen i bruttonationalproduktet, investeringsniveauet, indkomsterne, den offentlige gæld og aktiemarkederne under pandemien.

Birthe Larsen, der er lektor i økonomi på CBS, er enig i listens konklusion – nemlig, at Danmark har klaret sig godt gennem pandemien.

"Det er en kombination af mange forskellige ting, der gør, at Danmark ligger øverst. Men der er elementer i den danske økonomi, som tit bliver overset, og som har bidraget til den gode placering. Blandt andet har vi i Danmark en meget høj digitaliseringsgrad, hvilket har betydet, at vi hurtigt har kunnet få hjælpepakkerne ud," siger hun.

Lønkompensation har betydet meget

Lektoren peger også på en række andre elementer, der har været en fordel for Danmark, herunder at lønkompensationsordningen har gjort meget for den danske økonomi.

Derudover peger hun på, at vi har holdt samfundet relativt åbent sammenlignet med andre lande og ret hurtigt har indgået aftaler om hjælpepakker.

"Men det er svært at give en udtømmende liste over de relevante faktorer. Det kan også have haft en betydning, at medicinalindustrien er så vigtig i Danmark, og at der netop har været efterspørgsel på medicin under pandemien," siger hun.

Også andre nordiske lande klarer sig godt på The Economists liste. Således ligger også Norge og Sverige helt i toppen. Omvendt er store europæiske økonomier som den britiske, tyske og italienske meget længere nede på listen. Spanien er bundskraberen, mens USA ligger nummer ti.

Risikofaktorer i den danske økonomi lige nu er inflationen og manglen på arbejdskraft på visse områder, vurderer Birthe Larsen:

"Men i forhold til pandemien er det svært at forestille sig, at man kunne have gjort det meget bedre, især når man sammenligner med andre lande," siger hun.

Virksomheders mulighed for lønkompensation udvides og forlænges

Regeringen vil give kompensation for coronaindgreb

Velpolstrede virksomheder har tilbagebetalt den første milliard i statslige coronalån 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også