Da coronaen ramte trådte life science-branchen til - nu håber den på belønningen

Da regeringen i denne uge præsenterede en ny infrastrukturplan med investeringer for mere end 100 mia. kr. var det blandt andet med en stor gave til Novo Nordisk, der - hvis det står til regeringen - kan se frem til en motorvej til en af selskabets vigtigste fabrikker. I den kommende uge ventes regeringen klar med endnu et udspil, der skal gøre livet bedre for life science-industrien.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.

Behovet for ny medicin, værnemidler og millioner af test har siden coronavirussens indtog i Danmark for mere end ét år placeret life science-industrien i den absolutte frontlinje i indsatsen for at stoppe pandemien.

Da virussen ramte, arbejdede de ansatte i industrien utrætteligt for i første omgang at indkøbe, producere og distribuere værnemidler. Siden kom også massetest af befolkningen, nye behandlinger og senest flere beskyttende vacciner udviklet på rekordtid - alt i alt en jætteindsats fra industrien.

Nu håber branchen så på regeringens velvilje til at indfri de ønsker, som en gruppe af repræsentanter fra branchen tidligere har vurderet kan føre til en tredobling af industriens eksport, der i forvejen er blandt Danmarks største.

Og blandt de første til at modtage regeringens kontante tak for hjælpen var Novo Nordisk.

Medicinalselskabet, der er Danmarks største virksomhed, blev hurtigt en af frontkæmperne mod coronavirus, hvor selskabet sammen med Københavns Universitet udviklede en af de første antistoftest til at opdage tidligere smitte med coronavirus, ligesom det stillede laboranter, lokaler og udstyr til rådighed, da den monumentale testindsats skulle etableres i foråret sidste år.

Derudover har ejerfonden bag medicinalselskabet i 2020 doneret 460 mio. kr. til initiativer, der kan afbøde konsekvenserne af covid-19 i Danmark og internationalt - blandt andet i form af en donation på 250 mio. kr. til etableringen af Testcenter Danmark, der driver landets testcentre.

Helt tilfældigt var det derfor næppe, at regeringen torsdag valgte at præsentere sit forslag til en infrastrukturplan med investeringer for 105,8 mia. kr. hos netop Novo Nordisk i Kalundborg - byen, der rummer en af medicinalselskabets vigtigste fabrikker, der producerer halvdelen af verdens forbrug af insulin og beskæftiger 3000 medarbejdere.

I årevis har medicinalvirksomheden ønsket sig en motorvej til byen, der også huser flere andre store eksportvirksomheder, og nu skal det være, hvis regeringens plan føres ud i livet.

”Tak, for den indsats I gør for Danmark," lød det fra finansminister Nicolai Wammen ved præsentationen.

Intet tyder dog på, at regeringens gaver til branchen stopper ved en motorvej i Kalundborg, og nu rettes opmærksomheden fra den øvrige life science-industri mod regeringens næste udspil, der ventes lanceret på fredag.

Her vil en perlerække af ministre præsentere regeringens bud på en ny, national strategi for at styrke life science-industrien, og hvor flere af forslagene fra det genstartteam, der blev nedsat i 2020, ventes at indgå.

I et blue sky-scenarie skal planen hjælpe til at løfte eksporten til 373 mia. kr. i 2030, men hvor mange af forslagene, der kan passes ind i den økonomiske ramme på 70 mio. kr. om året, der på forhånd er fastsat, er endnu uvist.

Men hos virksomhederne i life science-industrien er forventningerne utvivlsomt store efter den indsats, som de har ydet i det forgangne år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også