Watch Medier

Danske Bank skifter topchef – igen

Chris Vogelsang nåede ikke sine mål for Danske Bank, før han måtte trække sig på grund af en hvidvasksag fra sit tidligere job i Holland. Den nye topchef, Carsten Egeriis, overtager en bank, der har masser af udfordringer foran sig.

Mette Mandrup er redaktør på Watch Medier med ansvar for FinansWatch. | Foto: Watch Medier

Mandag morgen i den forgange uge ramte en nyhed, som de færreste havde set komme. Danske Bank måtte skifte topchef, fordi Chris Vogelzang var blevet sigtet i en hvidvasksag. Sagen var ikke relateret til Danske Bank, men til hans tidligere job i hollandske ABN Amro.

At være topchef for en bank, der stadig kæmper med efterveerne af sin egen, herostratiske hvidvasksag, var simpelthen ikke muligt for Chris Vogelzang, selv om han endnu ikke er dømt for noget.

Chris Vogelzang fortalte til FinansWatch ved sin tiltrædelse i 2019, at hans helt store opgave blev at genvinde befolkningens tillid til banken. Han lancerede strategien Better Bank, som dels skulle hive Danske Bank fri af sit dårlige omdømme og dels skabe en mere lønsom og effektiv bank.

Siden dengang har Danske Bank været igennem den såkaldte Flexfri-sag, hvor bagmandspolitiet, SØIK, sigtede banken for at opkræve for høje gebyrer fra kunderne på et investeringsprodukt, så kunderne i udgangspunktet kunne forvente et negativt afkast.

Derudover kom gældssagen, hvor TV 2 og Berlingske kunne afsløre, at Danske Bank i årevis har opkrævet for mange penge fra kunder, fordi systemerne i inkassoafdelingen simpelthen ikke fungerede ordentligt.

I oktober sidste år meldte banken så ud, at den havde været gennem forretningen med en tættekam, og at den havde fundet fejl i tusindvis af kundesager. Det førte til, at den erfarne bankmand Peter Rostrup-Nielsen blev sat i spidsen for en særlig afdeling, som havde til formål at få ryddet op i de fejlagtige kundesager.

Dermed udestår en del af oprydningsarbejdet stadig for Danske Banks nye topchef, Carsten Egeriis. Han overtager midt i en strategiperiode, hvor også en stor del af effektiviseringen af banken udestår.

Carsten Egeriis overtager også en bank, hvor datterselskaberne Danica Pension, Realkredit Danmark og Home alle har mistet markedsandele over de senere år, og i banken selv er man ligesom i den øvrige banksektor ramt af negative renter.

Dermed er der udfordringer nok at tage hul på for den nye topchef, der altså både skal forbedre omdømmet, øge toplinjen og sænke omkostningerne i løbet af de kommende år.

Hvor langt ejernes tålmodighed hos især storaktionæren Mærsk-familien rækker, kan kun tiden vise. I ugens løb lød det i en kommentar på Finans, at Egeriis kunne gå hen at blive bankens sidste topchef. Det kan ske, hvis Mærsk-familien får nok at bakke op om en bank med konstante problemer og lader Danske Bank opsluge af en international spiller.

Mere fra Watch Medier

Ørsted skruer markant ned for havvindambitioner

Energiselskabet Ørsted sænker forventningerne til både, hvor meget havvind der er installeret i 2030, og hvor stor en andel af investeringskroner der skal bruges på det hidtidige hovedfokus.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs