Slutspillet om dansk coronavaccine kan gå i gang

Med politikerne på vej tilbage på Christiansborg til en ny politisk sæson er det nu, at Bavarian Nordic skal sikre den ønskede milliardstøtte fra regeringen. Selskabet gav i denne uge sig selv bedre kort på hånden, men måske Bavarian Nordic med udtalelser i pressen alligevel har gjort forhandlingerne sværere?
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.

I mere end ét år har biotekselskabet Bavarian Nordic arbejdet på at sikre den nødvendige finansiering til at kunne udføre afgørende forsøg med en mulig vaccine mod coronavirus. Indtil videre forgæves.

Efter tidligere at have satset på støtte fra eksempelvis velgørende fonde som Bill & Melinda Gates Foundation synes Bavarian Nordics strategi set udefra på det seneste entydigt at have satset på den danske regering, som kilde til finansiering, og regeringen har da også ved flere lejligheder udtrykt sig positivt om det danske bud på en vaccine. Alligevel er forhandlingerne trukket i langdrag.

En stor ubekendt - som utvivlsomt ikke har gjort forhandlingerne nemmere - er, at Bavarian Nordic simpelthen har manglet håndfaste beviser for vaccinens effekt i mennesker, hvorfor en investering i projektet måtte siges at falde i kategorien af ekstremt risikable investeringer. Dette ændrede sig dog mandag, da offentligheden for første gang fik et lille indblik i resultaterne fra et forsøg, hvor 45 mennesker fra Holland havde fået den danske vaccine. Og de var opløftende.

Ifølge Bavarian Nordic har vaccinen vist sig ikke alene sikker men også i stand til at føre til neutraliserende antistofniveauer, der var højere end rapporteret for de godkendte vacciner, og op mod 12 gange højere end borgere, der er kommet sig efter smitte med covid-19.

Med forsøgsresultaterne i hånden har Bavarian Nordic sikret sig det bedst mulige udgangspunkt for de videre forhandlinger om at sikre sig de nødvendige 2-3 mia. kr., men måske topchef Paul Chaplin alligevel lod begejstringen boble over, da han i kølvandet på nyheden fortalte Dagbladet Børsen, at Bavarian Nordic forhandler med andre mulige kilder til finansiering end den danske regeringen.

Det kan selvfølgelig være et forsøg på at presse politikerne til at bide til bolle efter maratonforhandlingerne, men udtalelsen åbner også for spørgsmålet om hvorvidt, skatteydernes penge nu også er brugt bedst på at støtte endnu en vaccine, hvis andre er klar til at påtage sig risikoen ved at finansiere et projekt, der måske ikke lykkes?

I dag er situationen nemlig en ganske anden, end da forhandlingerne begyndte. Dengang var vacciner en global mangelvare, og nationer lå i indbyrdes konkurrence om at sikre sig de eftertragtede injektioner, men nu er størstedelen af Danmarks befolkning vaccineret, og der er ikke længere nogen usikkerhed omkring muligheden for at købe flere vacciner hos de etablerede spillere - selv i en situation, hvor verden skulle beslutte at indføre et tredje stik.

Ifølge Bavarian Nordic er det danske bud på en vaccine alle andre overlegne, men trods de lovende studieresultater er der stadig stor usikkerhed om produktet, som Sydbanks medicinalanalytiker kun levner 35 pct. chance for at blive godkendt.

Omvendt har regeringen og Folketinget under coronapandemien vist sig villige til bruge endog store pengebeløb, selvom cost-benefit-analyser ikke altid har bakket op om beslutningerne. Derfor er der også stadig håb for Bavarian Nordic for, at regeringen i sidste ende hiver muldvarpeskindet frem - men beslutningen kan ikke vente meget længere.

I forvejen er det danske bud langt efter konkurrenterne, og forsinkes det yderligere, kan det blive dødsstødet for en ellers lovende vaccine i kampen mod coronavirus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også