Regeringens løsning på coronalån er en luns til bankerne

Fra 1. april næste år skal virksomhederne betale 8,4 pct. i rente på deres coronalån til staten, og dermed er vejen banet for, at bankerne med et bedre tilbud kan få adgang til lånene, der til sammen løber op i 23,5 mia. kr.
Mette Mandrup er redaktør på Watch Medier med ansvar for FinansWatch. | Foto: Watch Medier
Mette Mandrup er redaktør på Watch Medier med ansvar for FinansWatch. | Foto: Watch Medier

Skatteminister Morten Bødskov (S) indgik midt på ugen en aftale med et flertal i Folketinget om, hvordan omtrent 23,5 mia. kr. i coronalån skal afvikles, og kompromisset var en god nyhed for bankerne.

For selv om fristen for betaling af lånet bliver udskudt til 1. april næste år, vil virksomheder derefter kunne samle deres gæld hos Skatteforvaltningen til en rente på hele 8,4 pct. om året, og det er her, bankerne kommer ind i billedet. I mange tilfælde vil de nemlig kunne tilbyde lån på mere attraktive vilkår, end virksomhederne kan få hos Skat.

Lobbyorganisationen Finans Danmark var da også godt tilfreds med udfaldet, og organisationen har underskrevet en hensigtserklæring med regeringen, hvor der står, at "bankerne vil gøre en stor indsats for at give kreditværdige og levedygtige virksomheder, der har fået lån fra Skatteforvaltningen, et nyt lån i banken, når lånet til Skatteforvaltningen forfalder til betaling."

Boost til udlånet

For bankerne er det en kærkommen mulighed for at få øget udlånet. Det har mange banker haft svært ved under coronakrisen, hvor virksomhedernes investeringslyst har været lav, og mange i stedet har optaget de statslige lån.

Til gengæld er indlånene eksploderet, fordi virksomhederne har holdt på pengene, og privatkunderne hverken har kunnet rejse, gå på restaurant eller shoppe i fysiske butikker.

Når indlånet på et langt stræk enten er tabsgivende eller neutralt for bankerne på grund af de negative renter, og udlånet er underdrejet, er det svært at tjene penge på klassisk bankdrift. Og derfor falder udsigten til et milliardstort indlån på et tørt sted for bankerne.

Fortsat tvivl

Det er dog ikke alle virksomheder, som ånder lettet op over aftalen. Selv om bankerne har lovet at gøre en stor indsats, skal de stadig bruge deres traditionelle kreditvurderingsværktøjer, når de undersøger, om de vil overtage et lån fra staten.

"I vurderingen af levedygtighed vil bankerne bl.a. se på den sandsynlige indtjening hos virksomhederne i den økonomiske situation, der tegner sig i kølvandet på det seneste halvandet års corona-krise," lyder det i hensigtserklæringen.

Dermed kan nogle af de industrier, der har været hårdest ramt, ikke nødvendigvis regne med at kunne optage lån i banken og undgå de høje renter hos Skat. Lobbyorganisationen SMVDanmark kalder det da også "en straf" med så høj en rente.

"Det er en meget høj rente efter en krise, hvor mange virksomheder stadig er økonomisk svækkede. Man må huske, at virksomhederne har betalt en høj pris for vores fælles indsats for at dæmpe smittespredningen. Det har de gjort med stor velvilje og ansvarsfølelse. Men det har kostet dem dyrt, og derfor er jeg ked af, at de straffes med høje renter," siger Jakob Brandt, Adm. direktør i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også