Sverige retter sigtekornet mod dansk guldåre

Life science-industrien er en af Danmarks og hovedstadsregionens absolutte styrkepositioner og henter hvert år milliarder til statskassen og beskæftiger flere end 50.000 personer. Men nu arbejder kræfter for at gøre Stockholm til hovedudfordrer til Københavns status som nordens hovedstad for life science.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.

En ny krig mellem Danmark og Sverige kan være på vej - og denne gang er krudt og kugler byttet ud med rammevilkår og investeringer i en krig om viden, talent og fremtidens medicinske gennembrud. En kamp om life science-industriens gunst.

For Danmark og hovedstaden især er life science-industrien blevet et lokomotiv i økonomien trukket af succesfulde virksomheder som Novo Nordisk, Genmab og Coloplast - virksomheder, hvis globale succes har gødet økosystemet herhjemme, så hovedstadsregionen og Sydsverige tilsammen i dag er Nordens suveræne epicenter for life science.

Flere end 50.000 mennesker er i dag beskæftiget i Øresundsklyngen, der har fået navnet Medicon Valley.

Men nu vil Sverige også have en del af succesen.

Sverige har - ligesom Danmark - fået en politisk vedtaget strategi for life science, og nu rører kræfter på sig for målrettet at sætte ind og udvikle den svenske hovedstad Stockholm til en konkurrent til Øresundsregionens life science-klynge.

Målet er i 2025 at være blandt verdens fem førende life science-klynger. Og svenskerne har noget at have ambitionerne i.

Den svenske life science-industri er for alvor ved at være tilbage, efter at fusionen mellem Sveriges dengang største medicinalvirksomhed Astra og britiske Zeneca i slutningen af 90’erne rykkede life-science-jobs i hobetal ud af landet. Men svenskerne sad ikke på hænderne, og entreprenante Astra-medarbejdere forlod selskabet for at starte nye virksomheder, der nu er vokset sig større - godt hjulpet på vej af den svenske aktiekultur, der har sendt milliarder af risikovillig kapital til de små, håbefulde selskaber. En aktiekultur, der er så stærk, at selv danske life science-selskaber de senere år har foretrukket at lade sig børsnotere i Sverige.

20 år efter fusionen har Sveriges life science-branche igen nået et niveau, hvor det giver mening at tale om at udfordre København.

Hos Medicon Valley Alliance, den dansk-svenske klyngeorganisation, der arbejder for at fremme Øresundsregionen som life science-klynge, hilser formand Søren Bregenholt udviklingen velkommen. Alene konkurrencen fra en stærk svensk klynge i Stockholm kan - lyder det - være med til at styrke den danske klynge.

Konkurrence er utvivlsomt godt, men alt andet lige vil der i Øresundsregionen være virksomheder, der ikke bliver stiftet, investeringer, der ikke bliver foretaget, og højtkvalificeret arbejdskraft, der ikke mobiliseres, når der blot få hundrede kilometer væk lægges kræfter i at tiltrække selvsamme virksomheder, investeringer og medarbejdere. 

For Sverige er ambitionerne på life science-området ikke nye.

Så sent som i 2017 blussede der en hård rivalisering op mellem de to lande, da Sverige i stedet for at støtte et dansk forsøg på at overtage EU’s Lægemiddelagentur, EMA, fra Storbritannien i stedet lancerede sit eget forsøg på at få EMA til Stockholm. Og selv efter at EUs udenrigsministre havde afvist det svenske kandidatur, var der ikke støtte fra den svenske regering til Øresundsregionen, da Sverige i stedet valgte at støtte Italien som nyt værtsland for EMA.

Som bekendt endte hverken Danmark eller Sverige med at huse EMA. Det gjorde i stedet Holland. Forhåbentlig ender en ny rivalisering ikke med endnu en gang at spænde ben for både Danmark og Sverige.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også