Watch Medier

Pengene flyder som aldrig før, men ingen kan udfordre kongen af dansk life science

Endnu en venturefond med fokus på danske biotek har set dagens lys med 800 mio. kr. til investeringer. Det rykker dog ikke ved magtbalancen i venturekredse, hvor Novo Holdings fortsat er førstevælger.

Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.

For den altid kapitalsultne biotekindustri har mulighederne for at rejse penge formentlig aldrig været bedre.

2021 blev et rekordår målt på tilførte kroner til privat udvikling af nye lægemidler, og i 2022 har endnu en venturefond - nystiftede Sound Bioventures - meldt sin ankomst og velvilje til at finansiere lovende danske virksomheder.

Fonden, der er stiftet af to tidligere profiler fra Lundbeckfonden Ventures, lægger fra land med mere end 800 mio. kr. i kassen til investeringer, og slutter sig til den lille kreds af life science-fokuserede venturefonde med særlig interesse for danske selskaber.

I årevis har opgaven som finansieringskilde til den blomsterende danske life science-industri ellers været koncentreret hos Novo Holdings, Lundbeckfonden og venturefonden Sunstone, men i netop disse år er venturebranchen under forandring.

I 2020 fik fondene følgeskab af danske-svenske Eir Ventures, og i 2022 har altså også Sound Ventures meldt sin ankomst.

Blandt fondene er Novo Holdings position som den ubestridte førstevælger, når det kommer til at finansiere de mest lovende life science-selskaber mod at modtage ejerandele, dog intakt.

Det ses tydeligst ved, at Novo Holdings foruden at være kilde til kapital for virksomhederne også har ageret fødselshjælper som såkaldt cornerstone-investor i både Eir Ventures og Sound Bioventures. Selv de potentielle konkurrenter om de attraktive investeringer arbejder altså med Novo-penge.

Dertil kommer, at virksomhedsinkubatoren Bioinnovation Institute, BII, også er stiftet af og på nu 5. år finansieret af Novo-midler.

På den måde strækker Novo-gruppens indflydelse sig fra de helt spæde, nystiftede selskaber, over de etablerede og lovende virksomheder og helt til toppen af fødekæden som ultimativ ejer af Novo Nordisk, Danmarks største medicinalselskab.

En unik situation, som selv biotekbranchens store ønske – endnu flere pengestærke investorer – ikke vil kunne ændre på.

Mere fra Watch Medier

Nu vil Deloitte også være it-konsulenthus

Konsulenthuset Deloitte har gang i en udvikling hen mod også at blive et it-konsulenthus. Senest har Deloitte købt endnu et SAP-hus i Danmark, men andre teknologier fylder stadig mere.

Genmab-topchef: Hvis vi havde købt Biontech havde vi nok sløjfet coronavaccinen

Genmab har på få år opbygget finansielle muskler til at kunne investere efter behag, mens kapitalen tørrer ud andre steder i biotekindustrien. Alligevel foretrækker Genmab-topchef Jan van de Winkel partnerskaber frem for opkøb. For havde Genmab købt den tyske samarbejdspartner Biontech, kunne det have kostet verden coronavaccinen, siger han til MedWatch.

Lækket udspil: EU vil på få år fordoble antallet af varmepumper

I et endnu ikke offentliggjort udspil i kampen for at blive uafhængig af russisk olie og gas lægger Europa-Kommissionen op til at sætte turbo på udrulningen af varmepumper og øge kravene til energieffektivisering. ”Det er en god kurs,” siger dansk chefforhandler.

NKT hedger sig ud af forsyningsproblemer

Krigen i Ukraine har tvunget NKT til at finde andre leverandører af aluminium, mens kabelproducenten kun delvist er ramt af prisstigninger, som straks bliver sendt videre til kunderne.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs