Topadvokater har meget at tabe i indædt milliardopgør

Der er prestige, ære, enorme summer og store følelser på spil i historisk udbytteretssag mellem to af landets største advokatfirmaer.
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
Af Steffen Moses, redaktør, AdvokatWatch

Indsatsen er tårnhøj i historisk udbytteslagsmål mellem advokatfirmaerne Bech-Bruun og Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten.

Begge advokatkæmper har kastet alle kræfter ind på at vinde den historiske sag, der begyndte ved Østre Landsret i denne uge, og for taberen kan konsekvenserne blive omfattende.

Først og fremmest er der den direkte konsekvens for Bech-Bruun, at advokatfirmaet risikerer at tabe sagen, hvor Skattestyrelsen via Kammeradvokaten kræver en erstatning på svimlende 1,2 mia. kr. for Bech-Bruuns rådgivning af tyske North Channel Bank, der er dømt for svindel med udbytteskat.

Det er et voldsomt beløb for en virksomhed, der omsætter for omkring 850 mio. kr. om året. Der er dog langt mere på spil end selve erstatningen, som i øvrigt ifølge Bech-Bruun er dækket af advokatfirmaets forsikring.

I stedet handler sagen i langt højere grad om ære, omdømme og markedsandele på advokaternes milliardmarked, hvor Bech-Bruun og Kammeradvokaten er indædte konkurrenter.

Bech-Bruun er således Poul Schmiths største udfordrer på markedet for offentlige kunder, hvor sidstnævnte har en særlig fordel hos staten igennem kammeradvokatordningen.

Samtidig bevæger Poul Schmith, der traditionelt har høstet langt størstedelen af sin omsætning hos staten, sig i stigende grad ind på det private marked, hvor blandt andre Bech-Bruun regerer.

Uroen ulmer i advokatbranchen

Taber Bech-Bruun sagen, er det en alvorlig skamplet på firmaet, der i en tid, hvor moral, etik og omdømme fylder stadigt mere, risikerer at tabe terræn i den hårde konkurrence.

Private virksomheder vil muligvis overveje det en ekstra gang, inden de entrerer med et advokatfirma, der er fedtet ind i udbyttesagen, men især i forhold til offentlige kunder vil døren mange steder sandsynligvis blive smækket i ansigtet på Bech-Bruun, hvis dommen falder ud til Kammeradvokatens fordel.

Falder dommen omvendt ud til Bech-Bruuns fordel, kan den sende en ikke helt ufarlig rekyl tilbage mod Kammeradvokaten.

Hos Bech-Bruun og i resten af advokatbranchen bliver der i krogene hvisket om, at Kammeradvokaten bevidst har fået Skattestyrelsen med på at anlægge sagen for kynisk at kunne smadre sin største konkurrents omdømme.

Det er en konspiration, som Kammeradvokaten pure har afvist, men en frifindelse af Bech-Bruun vil være benzin på gløderne, og den ulmende utilfredshed med Kammeradvokaten, der er rundt om i advokatbranchen, kan bryde ud i lys lue.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også