Danmark gør nyt forsøg på at etablere internationalt vaccineberedskab

I al ubemærkethed har Danmark engageret sig i et nyt internationalt samarbejde, der skal stille Norden stærkere ved kommende pandemier.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.

Grænseoverskridende sygdomsudbrud kræver samarbejde på tværs af landegrænser.

Det synes at være en af konklusionerne efter to år med coronavirus.

På internationalt niveau har EU skruet kraftigt op for budgetterne til sundhedsinitiativer ligesom et helt nyt pandemiberedskab, HERA, er etableret.

Også på nationalt niveau har flere set værdien af stærke alliancer, og senest har Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island indledt et samarbejde, der kan munde ud i fællesindkøb og -udvikling af vacciner.

Samarbejdet er sket på svensk initiativ, og aktuelt foregår en markedsundersøgelse af mulighederne for fælles innovation, udvikling og produktionskapacitet vedrørende vacciner i Norden.

I den forgangne uge fik planerne et betydningsfuldt rygstød.

Den amerikanske medicinalvirksomhed Moderna, der står bag en af verdens første og mest anvendte vacciner mod coronavirus, annoncerede nemlig, at den har i sinde at etablere sig i Danmark.

Beslutningen om at åbne kontor i Danmark indgår i en større europæisk ekspansion, der blandt andet også vil placere Moderna i Belgien, Holland, Norge, Polen og Sverige, og selskabets sats på Norden kan altså næppe kobles direkte til de nordiske planer – men tilstedeværelsen af Moderna i Danmark, Sverige og Norge vil alt andet lige gøre det nemmere for et nordisk beredskab at etablere kontakter til en af verdens førende virksomheder inden for mRNA-teknologien, der har fået sit gennembrud under pandemien, og som regeringens ekspertpanel har udråbt som det foretrukne våben mod coronavirus.

Det nordiske initiativ er endnu et forsøg på at etablere internationale alliancer, der skal give Danmark en fordel, hvis en ny pandemi rammer verden.

Tidligere rejste statsminister Mette Frederiksen under stor bevågenhed til Israel i marts 2021 for at mødes med de daværende regeringsledere fra Israel og Østrig – og selv om detaljerne om besøget har været få, så ved vi, at de tre lande har etableret en fælles forskningsfond, som Danmark støtter med 122 mio. kr. over de kommende ti år.

Hvilke resultater, de medvirkende nationer håber at opnå gennem et potentielt Nordisk samarbejde, er endnu uafklaret, men Sveriges erhvervsminister Karl-Petter Thorwaldsson har til svenske medier fortalt, at et mål kunne være at samle de hver især små, nordiske lande i ét stort fælles marked for vacciner, der nemmere kan udfordre de store nationer, når de eftertragtede vacciner skal fordeles.

Den fælles, nordiske markedsundersøgelse af muligheden for et samarbejde, skal være afsluttet senest 31. maj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også