Den store pr-fest om fædrebarsel er skudt i gang

Virksomheder melder sig flittigt klar til betalt fædrebarsel, men der er i realiteten heller ingen vej uden om.
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
Af Steffen Moses, redaktør, AdvokatWatch

Mænd kan se frem til i langt højere grad at få mulighed for at skifte hæve-sænke-bordet på jobbet ud med puslepladsen i hjemmet.

Virksomheder på stribe brander sig for tiden på nye barselsordninger, hvor fædre og medforældre kan gå på betalt barsel i op til et halvt år.

Det er morderne. Det er progressivt. Det er enhver pr-medarbejders drømmebudskab.

Men det er også nødtvungent og derfor mere eller mindre en gratis omgang.

Baggrunden for den pludselige villighed til at give mandlige medarbejdere helt op til et halvt års barsel med fuld løn er nye barselsregler, der træder i kraft 1. juli.

Den meget omtalte lovændring øremærker 11 ugers barsel til fædre, men nok så vigtigt får forældre mulighed for at dele barslen, så mænd får ret til op til 24 uger som hjemmegående husfar.

Reglerne siger intet om, at arbejdsgiverne skal betale løn under barslen, men da man ikke må diskriminere på baggrund af køn, er det i realiteten svært for virksomheder ikke at lave nye barselsordninger.

Mange virksomheder tilbyder i dag betalt barsel til kvinder, og derfor er de mere eller mindre tvunget til at tilbyde mænd samme ordning.

Alternativet ville være, at virksomhederne skulle forringe kvinders vilkår og tilbyde færre ugers barsel, så niveauet kom ned på mænds. Og den ville være svær at spinde positivt for en pr-medarbejder.

Derfor kan vi sandsynligvis se frem til, at endnu flere virksomheder den kommende tid vil melde ud, at de som en ”mordene arbejdsplads” vægter ”ligestilling og diversitet” højt og derfor har valgt at give kvinder og mænd samme muligheder for barsel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også