Globale kapitalfonde byder 50 milliarder for svensk medicinalfirma

To kapitalfonde har gennem selskabet Agnafit Bidco afgivet et købstilbud svarende til 50,6 mia. danske kr. for den Stockholm-baserede medicinalvirksomhed Sobi, der arbejder med hæmatologi, immunologi og specialpleje. "Det er en god pris," siger dansk medstifter.
Der er kommet et opkøbstilbud på over 50 mia. kr. til svenske Sobi. | Foto: John Ambrose / Sobi / PR
Der er kommet et opkøbstilbud på over 50 mia. kr. til svenske Sobi. | Foto: John Ambrose / Sobi / PR
af ritzau finans og jesper elkjær jensen

Swedish Orphan Biotrium (Sobi) har modtaget et opkøbstilbud fra kapitalfondene Advent og GIC på 235 svenske kr. per aktie, der til sammen løber op i 69,4 mia. svenske kr.

Fondene er kommet med buddet gennem selskabet Agnafit Bidco, som ejes af de to fonde. For GIC gennem investeringsselskabet Aurora.

Det skriver Bloomberg News, der pointerer, at prisen er 35 pct. over lukkekursen 25. august, hvor nyhedsbureauet rapporterede om opkøbsinteresse fra Advent.

Opkøbstilbuddet, der svarer til 50,6 mia. kr., er blevet taget godt imod af Sobis bestyrelse, der enstemmigt har sagt god for opkøbet.

Og det kan danske Bo Jesper Hansen, medstifter og tidligere bestyrelsesformand i Sobi, der over to omgange tjente i alt mere en mia. kr. på salget af sine aktier i selskabet, godt forstå.

"Hvis man sammenligner med andre selskaber, deres værdiansættelser og det nuværende miljø, så synes jeg, at det er en god pris," siger medstifteren, som trådte ud af Sobi i 2016, til Børsen.

Indtil videre har Investor AB og AP4, der til sammen ejer omkring 43 pct. af Sobi, også givet udtryk for en godkendelse af opkøbsbuddet, dog under visse betingelser. Investors aftale om salg af aktieposten bortfalder således, hvis der kommer et modbud på 251 kr. eller mere.

Også Fjärde AP Fonden med en aktiepost på 7 pct. i Sobi bakker op om købstilbuddet under forudsætning af, at der ikke kommer et bud på 251 svenske kr. eller mere.

Opkøbet vil blive finansieret med de midler, der er tilgængelige for Agnafit Bidco, foruden eventuel betaling i aktier fra Advent og Aurora.

En forudsætning for opkøbet er, at Agnafit Bidco ender med en aktieposition på mere end 90 pct.

Kan blive startskud til budproces

Ifølge Bloomberg News har Sobi i adskillige år været omgærdet af opkøbsrygter, og dagens bud har blot pustet til spekulationerne om, at der kan være flere bud på vej.

Handelsbankens analytiker Mathias Häggblom anser, i modsætning til bl.a. Bo Jesper Hansen, købstilbuddet for at være lavt, og Per Colleen, chef for pensionskassen Fjärde AP Fonden, siger til Bloomberg, at buddet kan blive startskuddet til en budproces.

"Industrispillere kan betale mere, fordi de har synergier, som finansielle spillere ikke har," vurderer Per Colleen over for Bloomberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også