Investorer: Robotfirmaer er pris-optimister

Flere investorer til Odense Investor Summit udtrykker reservation over for opskruede virksomhedsvurderinger blandt robot-startups.
Lasse Kieffer var selv robotentreprenør, før han blev investor. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Lasse Kieffer var selv robotentreprenør, før han blev investor. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Det går godt for danske robotvirksomheder. Både danske og udenlandske investorer har de senere år fået øjnene op for især robotklyngen omkring Odense, Odense Robotics.

Udviklingen tiltrækker yderligere investorer og giver tro på tingene blandt den næste generation af robot-startups i Odense. Måske endda lige i overkanten, hvis man spørger nogle af investorerne på tilskuerrækkerne til Odense Investor Summit, der løb af stabelen i sidste uge på DOK 5000 ved Odense havn:

"Jeg vil sige, at der er meget stor interesse. Der er flere investorer, end der var for tre år siden. Det kan man også godt mærke på mange af startup'erne. De sætter nogle meget høje valuations. Der er generelt mange startups, der sætter en valuation baseret på, hvis alting går godt, og man priser alt det salg ind, de vil have de næste fem år. Så er det dét, du som investor får lov at betale for. Og så skal man i øvrigt også komme ind og hjælpe med, at det kommer til at ske. Det synes jeg, er meget unfair i virkeligheden."

Sådan lyder det fra Lasse Kieffer, der selv var medejer af Universal Robots, da virksomheden blev solgt i 2015. Siden stiftede og solgte han sin egen robotvirksomhed, Purple Robotics, på mindre end et år for et større millionbeløb. Nu fungerer han som investor og sparringspartner for adskillige robotvirksomheder i miljøet omkring Odense Robotics.

Store forventninger trods manglende bundlinje

Blandt de fremmødte investorer finder man også Niels Jørgen Vase, en pensioneret direktør og entreprenør. Han er medlem af business angel-organisationen DanBan og har efter eget udsagn en investeringsportefølje på 65-70 mio. kr.

Dog har han stadig til gode at finde den helt rigtige robotvirksomhed at investere i:

"Robotklyngen er meget spændende, men jeg synes, de (virksomhederne, red.) er hypet meget. Deres pre-money valuations er meget høje i forhold til virksomhedernes omsætning – bundlinje har de slet ikke."

Den globale konkurrence på robotteknologi gør, at mange virksomheder satser på at blive opkøbt af større spillere på markedet frem for at blive og udvikle virksomheden i mange år. Dette mønster er stik imod den bundlinjefokuserede tilgang, som Vase lagde for dagen i sit eget virke som entreprenør og direktør:

"Mange taler ikke om earn-rate, men om burn-rate. Det handler om at investere en masse i virksomheden for at vækste hurtigt og lave det bedst mulige exit. Det er ikke for at sige, at det er en forkert måde at gøre det på, men det er ikke min filosofi."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også