Royal Unibrew køber resten af norske Hansa-bryggerier for 1,8 milliarder

Den danske bryggerikoncern Royal Unibrew overtager de resterende 75 pct. af det delejede norske bryggeri Hansa Borg Bryggerier for omkring 1,8 mia. kr.
Foto: PR / Royal Unibrew
Foto: PR / Royal Unibrew
Sebastian Schlüter Jacobsen og Marketwire

Royal Unibrew styrker sin nordiske position med et fuldt opkøb af brygeriet Hansa Borg Bryggerier.

I forvejen ejede det danske bryggeri fra Faxe 25 pct. af bryggeriet, som de købte i 2002, men får altså nu fuldt ejerskab. Det skriver Royal Unibrew i en pressemeddelelse.

Prisen er 1,8 mia. kr. for det norske bryggeri - de 171 mio. kr. svarende til 10 pct. af prisen betales kontant, mens de resterende 90 pct. vil blive betalt med aktier i Royal Unibrew. Med købet prissættes hele Hansa Borg til 3,3 mia. NOK, svarende til 2,44 mia. kr.

"Jeg er meget glad for, at Royal Unibrew bliver den nye ejer af Hansa Borg Bryggerier. Vi ser frem til at byde vores nye kollegaer velkommen. Vi har haft ejerskab i Hansa Borg siden 2002, men har længe ville udvide vores partnerskab baseret på gensidig interesse," siger Lars Jensen, der er adm. direktør for Royal Unibrew.

Han fortæller videre, at opkøbet styrker Royal Unibrews tilstedeværelse på det nordsike marked. I forvejen ejer det danske bryggeri norske Solera Beverage Group, der er tilstede på det norske, finske og svenske marked.

Også i det norske vækker det nye opkøb glæde.

"Med en stærk industriel ejer i Royal Unibrew i ryggen, der får vi adgang til en masse indsigt og ressourceer, som jeg er sikker på vil styrke vores position på markedet endnu mere, hvilket sikrer, at vi har den rette investeringskraft i fremtiden," siger Lars Giil, der er adm. direktør i Hansa Borg Bryggerier.

Det norske bryggeri forventer i 2022 at have en omsætning på 1,4 mia. NOK, svarende til 1 mia. kr., og et ebitda på 210 mio. NOK, svarende til 155 mio. kr.

Nye divisioner følger

Hansa Borg, der beskæftiger 300 medarbejdere, består af Hansa Bryggeri i Bergen, Borg Bryggeri i Sarpsborg, Christianssand Bryggeri i Kristiansand og et produktions- og tappeanlæg i Olden i Oldedalen i Nordfjord.

I forbindelse med de opkøb, som Unibrew har foretaget sig gennem den seneste tid, ændrer bryggeriet nu på divisioner og skifter Vesteuropa og Østersøen ud med Nordeuropa, der dækker over Finland, Norge, Sverige, de baltiske lande, Danmark og Tyskland, Sydeuropa, der er Italien og Frankrig, mens International fortsat er forretningsområder udenfor nøglemarkederne.

Ændringen er sket per 1. januar - men Unibrew vil i regnskabet for 2021 fastholde den gamle opdeling, mens den nye vil fremgår af regnskabet for første kvartal af 2022.

Læs mere her:

Analytiker: Royal Unibrews milliardopkøb i Norge får stor betydning 

Her er Unibrews nye norske datter

Bryggerichef ser vækstmulighed i symbiose mellem Hansa Borg og Solera 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også