Air France-KLM har mulighed for at nå over 50 pct. af SAS

En option i forbindelse med rekonstruktionen af SAS betyder, at flyselskabet Air France-KLM kan øge sin ejerandel fra de aktuelle knap 20 pct.
SAS-topchef Anko van der Werff og bestyrelsesformand Carsten Dilling på et pressemøde tirsdag aften om det nye ejerskab. | Foto: 10430 Christine Olsson/tt
SAS-topchef Anko van der Werff og bestyrelsesformand Carsten Dilling på et pressemøde tirsdag aften om det nye ejerskab. | Foto: 10430 Christine Olsson/tt
AF RITZAU

Det er muligt, at flyselskabet Air France-KLM på sigt kan ende med at sidde på over halvdelen af aktierne i SAS.

Det fortæller Berlingske oven på tirsdagens nyhed om, at SAS er reddet takket være kapitalindskud fra fire investorer: Kapitalfonden Castlelake, den danske stat, flyselskabet Air France-KLM og erhvervsmanden Henrik Lind.

Avisen har været i forbindelse med kommunikationschefen i det fransk-hollandske flyselskab, Mathieu Guillot, og han fortæller, at der er indgået aftale om, at Air France-KLM’s ejerandel inden for en årrække kan øges fra de nuværende 19,9 procent til over 50 procent.

Af hensyn til tidspresset i processen med at undgå en SAS-konkurs kunne Air France-KLM ikke tegne sig for en større andel her og nu, fordi det ville kræve godkendelse fra konkurrencemyndighederne.

Men om to år er der mulighed for, at Air France-KLM kan erhverve sig yderligere aktier. Det er dog uklart, hvilke af de øvrige aktionærer der i givet fald vil sælge deres aktier.

Tag MobilityWatch med i lommen – hent vores app til enten iPhone eller Android. Så får du også besked på mobilen, når der sker noget vigtigt i branchen.

Foruden Air France-KLM består den nye ejerkreds af den danske stat med 25,8 procent af aktierne, kapitalfonden Castlelake med 32 procent, og Lind Invest med 8,6 procent af selskabet.

De resterende aktier fordeles blandt de kreditorer, der har penge til gode hos SAS.

Med Air France-KLM som aktionær skifter SAS også fra at være en del af rejsesamarbejdet Star Alliance til i stedet at gå med i Sky Team, som både Air France og KLM er en del af.

Netop det var en af tirsdagens helt store overraskelser ifølge aktieanalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

”Det betyder et skift i alliance og dermed en fuldstændig omvending af, hvem der er venner og ikke venner. Air France-KLM sætter Lufthansa hvis ikke skakmat, så skak. Lufthansa mister en god allieret i SAS her,” sagde han tirsdag aften kort efter SAS’ melding.

Konkret vil det betyde, at danske rejsende skal til at lære nye luftselskaber at kende, når de bestiller rejser gennem SAS til destinationer, som SAS ikke selv flyver til.

SAS’ nye partnerskab med Air France-KLM kan få store konsekvenser

SAS-formand: Air France-KLM kan få større rolle og ejerskab i SAS

Wallenberg holder døren åben for investering i SAS

SAS-ansatte er tilfredse: ”Vi har fået en ejerkreds, der går op i luftfart”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter