Storstilet angreb på Karnov løber ud i sandet – køber konkurrents juridiske sats

”Vi havde nogle gode forudsætninger, men vi må også bare erkende, at det er et svært marked at kaste sig ind i,” siger Schultz-formand efter frasalg til Karnov for knap 320 mio. kr.
"Vi oplever på ingen måde, at konkurrencen bliver mindre. Tværtimod," siger Karnovs landedirektør i Danmark, Troels Engström Nielsen. | Foto: Stine Bidstrup
"Vi oplever på ingen måde, at konkurrencen bliver mindre. Tværtimod," siger Karnovs landedirektør i Danmark, Troels Engström Nielsen. | Foto: Stine Bidstrup
Af Steffen Moses og Rasmus Hadberg Fredsted

Efter en årelang slagudveksling står virksomheden Karnov nu tilbage som den ubestridte hersker på det danske marked for juridisk informationssøgning. 

Det står klart, efter at it-virksomheden Schultz har besluttet at kaste håndklædet i ringen og sælge sin juridiske indholdsforretning til netop Karnov.

”Med overtagelsen styrker vi vores kerneforretning, som er at levere juridisk information. Og vi får mulighed for at styrke vores værditilbud til vores kunder og vores satsning på AI,” siger Karnovs landedirektør i Danmark, Troels Engström Nielsen, til AdvokatWatch. 

Karnov Group, der er børsnoteret i Sverige og til stede på flere markeder i Europa, betaler Schultz op til 478 mio. svenske kr. – svarende til knap 320 mio. danske kr., fremgår det af en børsmeddelelse. 

Med opkøbet fjerner Karnov effektivt sin største konkurrent, efter at Schultz ellers er gået benhårdt efter at vippe Karnov af tronen.

Sammen med Danske Advokater lancerede Schultz således tilbage i 2019 en plan om at udfordre Karnov med et prisbilligt alternativ, og ambitionerne var høje.

”Schultz vil da klart gerne sætte sig på det hele,” sagde daværende Schultz-direktør Simon Svarrer dengang til Finans.

”Men det får vi nok ikke lov til,” erkendte han, og med dagens opkøb er den profeti i den grad gået i opfyldelse.

Simon Svarrer har netop 1. juni givet direktørkasketten i Schultz videre til Merete Søby, men forhandlingerne mellem Schultz og Karnov har stået på ”i nogle måneder”, oplyser Troels Engström Nielsen.

”Svært marked at kaste sig ind i”

Hos Schultz afviser bestyrelsesformand Peter Colsted, at det var en fejl at kaste sig ind i kampen mod Karnov. 

”Vi havde de bedste intentioner om at skabe en udfordrer til Karnov. Vi havde nogle gode forudsætninger, men vi må også bare erkende, at det er et svært marked at kaste sig ind i, og det har taget os længere tid at komme hertil, end vi havde regnet med. Derfor giver det mening, at vi sætter vores kræfter ind et andet sted,” siger han.

Hvorfor kaster I håndklædet i ringen?

”Det ved jeg ikke, om vi gør. Vores ansvar er at sikre de bedste løsninger til vores kunder, som især er inden for den offentlige sektor. Det er rigtigt, at vi sælger vores juridiske indholdsløsning til Karnov, men der er stadig mange fagløsninger tilbage hos Schulz. Det her er et udtryk for, at vi har kigget på, hvor vi har en vigtig rolle, og hvor vi kan gøre det bedst,” siger Peter Colsted og tilføjer:

”Med denne aftale får kunderne fortsat juridiske informationsløsninger i høj kvalitet, og Karnov kan sikre de investeringer, som området kræver, mens vi får råderum til at tage et endnu større ansvar for at løse de udfordringer, det danske samfund står over for.”

Afviser prisstigninger

Parterne ønsker ikke at oplyse, hvor mange kunder der følger med, men det er ifølge Troels Engström Nielsen ”umiddelbart” en overskudsforretning.

”Men det er egentlig ikke det vigtigste for os. For os er det en strategisk beslutning, fordi vi kan se nogle muligheder for at styrke vores tilbud til vores kunder.”

Betyder det ikke noget, at I også fjerner en konkurrent fra markedet?

”Det betyder selvfølgelig altid noget, men det er ikke det, der har været fokus for os.”

Schultz Legal Research kom på markedet i 2021 efter et års forsinkelse, og meldingen fra flere advokater var, at de primært så løsningen som et supplement til Karnov, der har fået kritik for at være for dyr.

Netop et ønske om at give advokater et billigere alternativ til Karnov var drivkraften bag Danske Advokaters samarbejde med Schultz, og med konkurrenten fejet af banen kan Karnov boltre sig som eneste seriøse spiller på markedet.

Nu hvor konkurrencen er væk, hvor store prisstigninger kan advokaterne så forvente på jeres produkter?

”Det er overhovedet ikke sådan, vi tænker. Vores priser er sat efter det værditilbud, vi leverer til vores kunder,” siger Troels Engström Nielsen.

Men når I nu har mindre konkurrence, kan I vel i højere grad gøre, som I vil?

”Vi oplever på ingen måde, at konkurrencen bliver mindre. Tværtimod. Der er masser af interesse for det her marked både blandt upcoming virksomheder og fra udlandet. Det stiller endnu større krav til os, og vi kommer på ingen måde til at hvile på laurbæerne.”

Det er ifølge landedirektøren planen, at Schultz’ løsning kører videre som hidtil, ”men i løbet af de næste to år skal vi se på synergier, og hvordan vi integrerer indholdet. Det vigtigste er, at vores nye kunder fra Schultz stadig oplever, at de får produkter, skræddersyet til dem”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også