
Øget protektionisme og tilbagerulning af produktionen vil skade økonomien. Hvis en global recession skal undgås, anbefales i stedet mere frihandel og åbne grænser.
Det advarer topchef i Mærsk, Søren Skou, om i et debatindlæg i dagbladet Børsen.
"Vi kan som global aktør se, at Covid-19-pandemien har betydet mere statsstøtte overalt i verden og flere diskussioner om hjemtagning af produktion og protektionisme. Det er den helt forkerte vej at gå og svarer til at øge skatterne over for forbrugerne, fordi produkterne bliver dyrere, end de behøver være," skriver topchefen i debatindlægget.
Der fremhæves i særdeleshed manglen på værnemidler som mundbind og håndsprit, der har fået flere vestlige politikere til at opfordre til mere lokalproduktion og mindre import.
Det er midlertidig vigtigt, at knapheden på medicinsk udstyr ikke bruges som undskyldning for at "afglobalisere" produktionen, siger Søren Skou, der samtidig påpeger, at forsyningskæderne har fungeret under coronapandemien.
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, luftede i april idéen om, at Danmark skulle blive mere selvforsynende.
I USA er protektionisme særligt i højsæde - både hos præsident Donald Trump og præsidentkandidat Joe Biden.
Søren Skou advarer dog og siger, at protektionismen kan komme ud af kontrol i form af toldsatser og afgifter såvel som indirekte subsidier og eksportrelaterede initiativer.