Watch Medier

Mærsk-topchef advarer mod øget protektionisme

A.P. Møller-Maersks topchef, Søren Skou, er bekymret for flere protektionistiske tiltag, som vil hæmme verdenshandlen i kølvandet på coronakrisen, skriver Børsen.

Foto: PR-FOTO

Øget protektionisme og tilbagerulning af produktionen vil skade økonomien. Hvis en global recession skal undgås, anbefales i stedet mere frihandel og åbne grænser.

Det advarer topchef i Mærsk, Søren Skou, om i et debatindlæg i dagbladet Børsen.

"Vi kan som global aktør se, at Covid-19-pandemien har betydet mere statsstøtte overalt i verden og flere diskussioner om hjemtagning af produktion og protektionisme. Det er den helt forkerte vej at gå og svarer til at øge skatterne over for forbrugerne, fordi produkterne bliver dyrere, end de behøver være," skriver topchefen i debatindlægget.

Der fremhæves i særdeleshed manglen på værnemidler som mundbind og håndsprit, der har fået flere vestlige politikere til at opfordre til mere lokalproduktion og mindre import.

Det er midlertidig vigtigt, at knapheden på medicinsk udstyr ikke bruges som undskyldning for at "afglobalisere" produktionen, siger Søren Skou, der samtidig påpeger, at forsyningskæderne har fungeret under coronapandemien.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, luftede i april idéen om, at Danmark skulle blive mere selvforsynende.

I USA er protektionisme særligt i højsæde - både hos præsident Donald Trump og præsidentkandidat Joe Biden.

Søren Skou advarer dog og siger, at protektionismen kan komme ud af kontrol i form af toldsatser og afgifter såvel som indirekte subsidier og eksportrelaterede initiativer.

Mere fra Watch Medier

Netcompany skal udvikle EU's digitale identitets-wallet

Det danske it-selskab Netcompany er blevet tildelt kontrakten på at udvikle European Digital Identity Wallet i samarbejde med selskabet Scytáles. Projektet er del af en EU-plan om at skabe en europæisk digital identitetsramme, der er tilgængelig for alle EU-borgere og virksomheder.

Danske Swedbank-kunder må på jagt efter ny bank

Swedbank vil lukke sin danske afdeling, og det betyder, at bankens danske kunder skal ud og finde sig en anden bank. Et nyt partnerskab med Sydbank omfatter nemlig ikke Swedbanks danske kunder. Den svenske banks ansatte i Danmark bliver afskediget.

Handelsbankens landechef rykker til Nykredit

Lars Moesgaard skifter til Nykredit, efter han for kort tid siden stoppede som chef for Handelsbankens danske aktiviteter, der nu er opkøbt af Jyske Bank. Hos Nykredit får han plads i direktionen og ansvar for Banking Retail.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs