Watch Medier

Norwegian får nej til krisehjælp fra den norske stat

Den norske stat vil ikke komme med mere særskilt hjælp til det norske flyselskab Norwegian, der også er en stor aktør i danske lufthavne. Norwegian arbejder videre på andre løsninger og kan ikke udelukke konkurs eller fyringer.

Norwegian får nej til hjælp fra den norske stat. | Foto: Andreas Haubjerg

Lavprisselskabet Norwegian får ikke den hjælpende hånd, som den har bedt den norske stat om.

Det står klart mandag morgen, hvor det norske erhvervsministerium har udsendte en meddelelse, der afviser at give mere hjælp specifikt til flyselskabet.

Norwegian-aktien faldt straks efter 21 pct. til 0,508 norske kr.

Det norske lavprisselskab er ikke blot en stor aktør på det norske luftfartsmarked, men også i Danmark. Selskabet flyver mange ruter ud af Kastrup og fra flere andre danske lufthavne.

Som resten af luftfartsbranchen lider Norwegian under, at der er indført rejserestriktioner i store dele af verden. For at overleve har Norwegian valgt at skrue så meget ned for antallet af afgange som muligt og tage de økonomiske slag i håb at komme ud på den anden side med et minimum af tab.

Men hvis den plan skal lykkes, skal luftfartsselskabet have kapital til at stå imod med. Derfor har Norwegian rettet en appel om hjælp til den norske stat.

Men her har regeringen altså ikke lyst til at bidrage med flere milliarder for nuværende.

"Regeringen har siden nedlukningen i marts haft en tæt dialog med branchen og har sammen med Stortinget (parlamentet i Norge, red.) fået en række tiltag på plads for at afhjælpe situationen. Samlet set udgør statens ekstraordinære bidrag til luftfarten i Norge i 2020 indtil videre hele 13 milliarder kroner. Norwegian har bedt om økonomisk støtte i miliardklassen, og regeringen har vurderet, at det i denne situation ikke er forsvarlig brug af fællesskabets midler," står der i meddelelsen.

Norwegian har umiddelbart efter afvisningen udsendt en pressemeddelelse, hvori selskabet udtrykker sin skuffelse.

Her fremhæver topchef Jacob Schram, at Norwegian har 24.000 arbejdspladser i Norge, og derfor mener, at den norske stat bør se det som en investering i samfundsøkonomien.

"Uden støtte er vejen videre pludseligt blevet meget vanskeligere, men vi vil gøre alt i vores magt for at komme gennem krisen," siger han i meddelelsen.

Arbejder på andre løsninger

På et pressemøde mandag siger Jacob Schram, at ledelsen i Norwegian arbejder på andre måde at rejse kapital på.

Ifølge Jacob Schram har Norwegian penge nok til at komme gennem dele af vinteren. Adspurgt om Norwegian er i risiko for en konkurs, svarede Schram, at han intet udelukker - hverken fyringer eller en konkurs.

Tirsdag kommer Norwegian med regnskab for tredje kvartal. Her vil det blive klart, hvor hurtigt Norwegian bløder, og hvor meget der er tilbage at stå imod med.

Læs mere her:

Norwegian har mistet 96 procent af passagererne

SAS og Norwegian kan få brug for nye redningspakker

Norwegian åbner med 14 ruter fra Kastrup i vinterprogrammet

SAS, Norwegian og DI enige: Luftfarten vil være påvirket af corona mange år frem 

Mere fra Watch Medier

Onlinehandlen voksede til nye højder i 2023

Danskerne købte sidste år for 185 mia. kr. via ehandel, hvilket er ny rekord. Dansk Erhverv er bekymret for, at de danske ehandlere vil kunne mærke de to kinesiske webshops Shein og Temu. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs