Watch Medier

Rød blok har indgået aftale om forbud mod mink

Partierne i Folketingets røde blok har indgået en aftale om et midlertidigt forbud mod mink samt hjemmel til aflivnng og tempobonus til minkavlere, der afliver deres mink, oplyser Erhvervsministeriet.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet landet en aftale, der indebærer et midlertidigt forbud mod mink samt hjemmel for aflivning og en såkaldt tempobonus til minkavlere, der afliver deres dyr. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået på baggrund af, at fortsat minkavl i Danmark vil ifølge sundhedsmyndighederne indebære en "betydelig risiko for folkesundheden" lyder det videre.

Aftalen betyder, at regeringen sammen med de øvrige partier i aftalen "hurtigst muligt" vedtager en lovhjemmel til at aflive minkene. Dermed bliver der også mulighed for at udbetale bonus til de minkavlere, der mister deres dyr.

"Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus. Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup i meddelelsen.

Det sker, efter der har været kritik af forløbet, hvor regeringen tidligere i efteråret har krævet alle mink i Danmark, men hvor det efterfølgende kom frem, at regeringen ikke har hjemmel i lovgivningen til at aflive mink i Danmark, hvis ikke de er syge eller i et sygdomsområde.

"Forløbet har været rodet, det skal jeg være den første til at indrømme. Regeringens udmelding om at aflive alle danske mink har været tung, og vi er meget bevidste om de vidtrækkende konsekvenser, den har for hver enkelt berørte i branchen. Desværre er beslutningen nødvendig, og det er jeg glad for, at aftalepartierne støtter op om. Nu skal vi videre med forhandlingerne om en fuldstændig erstatning til minkavlerne," udtaler fødevareminister Mogens Jensen i meddelelsen.

Tidligere på aftenen forlod Venstre forhandlingerne sammen med resten af blå blok, fordi partierne ikke vil indgå en aftale, uden der opsat konkrete rammer for erstatning til minkavlerne.

Læs mere her:

Venstre går fra minkforhandling: Vil have erstatning på plads først

Ellemann: Regeringen har givet sig på afgørende punkt om mink

Regeringen vil forlænge bonusfrist for aflivning af mink 

Mere fra Watch Medier

Medie: Conscia er sat til salg

Kapitalfonden Nordic Capital har hyret flere banker til at hjælpe med et salg af it-virksomheden Conscia, som leverer digitale infrastrukturløsninger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs