Fugleinfluenza stopper dansk eksport af fjerkræ og æg ud af EU

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en hønsebesætning i Randers. Fundet betyder et tre måneder langt stop for den danske milliardeksport af æg og fjerkræ til lande uden for EU, og konsekvenserne kan blive langvarige.
Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix
Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix

25.000 dyr i en hønsebesætning i Randers skal nu aflives, efter der er fundet fugleinfluenza H5N8 på farmen. Samtidig skal al dansk eksport af fjerkræ og æg uden for EU stoppes i mindst tre måneder. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorligt for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har høj dødelighed," siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen John Larsen i pressemeddelelsen.

Det sker, efter der i løbet af den seneste tid er konstateret fugleinfluenza i flere besætninger i Tyskland, og Fødevarestyrelsen i løbet af den seneste uge har fundet flere hundrede døde vilde fugle i Sønderjylland, som formodes smittet med sygdommen.

Aflivning og zoner

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stå for aflivningen af fjerkræbesætningen senere på ugen.

Derudover etablerer styrelsen en zone på tre kilometer rundt om den smittede farm, hvor alle fjerkræbesætninger underlagt særlige restriktioner samt en 10 km zone med "intensiv overvågning af vilde fugle og fjerkræbesætninger", lyder det.

"Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er bl.a. vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag," siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Langvarige konsekvenser

Det nye eksportstop kan komme til at trække lange spor. Eksporten af fjerkræ og æg er kun suspenderet i tre måneder, men konsekvenserne af et eksportstop til lande uden for EU kan få betydning længere ud i fremtiden, siger seniorforsker Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

"Nogle lande vil nok trække den lidt. Nu er fristen overstået, men de skal godkende og inspicere slagterierne igen. Det kan tage op til ét år. Det tager også tid at genoptage gamle kontakter, som måske har fået nye leverandører i mellemtiden," siger Henning Otte Hansen.

Ifølge en analyse fra Landbrug & Fødevarer har eksporten af fjerkrækød til Øst- og Sydøstasien været i fremgang i de senere år. Lande som Sydkorea, Singapore, Malaysia og Sydafrika er blevet til større afsætningskanaler for dansk fjerkræ.

Eksportfremgangen til Sydkorea og Sydafrika kan muligvis også gøre regningen større end det seneste danske udbrud af fugleinfluenza i 2016 ifølge Henning Otte Hansen.

Danmark var senest ramt af fugleinfluenza i 2016-17, hvor udbruddet kostede over 100 mio. kr. i direkte og indirekte omkostninger.

Læs mere her:

Fugleinfluenza kan spænde ben for fjerkræsektor et år frem 

Fugleinfluenza rammer dansk milliardeksport

Fugleinfluenza rammer større nordtysk hønsegård

Belgien sætter fjerkræ i karantæne på grund af fugleinfluenza 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også