Watch Medier

Regeringen vil fordoble energiafgift for erhvervslivet

I regeringens udspil til en grøn skattereform er der ikke lagt op til at indføre en generel CO2-afgift.

Skatteminister Morten Bødskov | Foto: Miriam Dalsgaard

Der skal skrues markant op for energiafgifterne for både industrien, landbruget og for blandt andet cementproducenten Aalborg Portland og de danske teglværker.

Det er en del af regeringens udspil til en grøn skattereform. Det skriver Børsen, som har talt med skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) om udspillet, der præsenteres mandag.

"Udspillet skal være med til at holde hånden under danske arbejdspladser, samtidig med at vi kan sætte gang i den grønne omstilling," siger Morten Bødskov til Børsen.

"Med udspillet bevæger vi os i retning af en mere ensartet beskatning af CO2-udslip," siger han.

I regeringens udspil er der ikke lagt op til at indføre en generel CO2-afgift, som blandt andet Klimarådet ønsker.

I stedet vil regeringen indføre en højere energiafgift for erhvervslivet.

Afgiften skal stige med seks kroner per gigajoule. Det svarer til mere end en fordobling i forhold til i dag for industrien. Det er en femdobling for landbrug og gartnerier.

Og for cementproducenter og teglværker stiger afgiften fra nul kroner til seks kroner per gigajoule.

DR Nyheder, som har set udspillet, skriver, at erhvervslivet, som står over for højere afgifter, til gengæld får rabat på nye investeringer for i alt 4,5 milliarder kroner.

Afgifterne skal indfases fra 2023. Regeringens udspil til en skattereform vil reducere CO2-udledningen med 0,5 millioner ton frem mod 2025.

Hvis den politiske ambition om at mindske udledningerne af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030 skal indfris, mangler der at blive fundet ekstra tiltag, der kan reducere udledningen med 16 millioner ton.

Ifølge skatteminister Morten Bødskov er en ensartet CO2-afgift fravalgt, fordi "der er store dele af dansk erhvervsliv, hvor vi ikke aner, hvad vi skulle beskatte ud fra".

 

 

Mere fra Watch Medier

Maersk løfter sløret for design af metanolskibe

I fem år har Maersk arbejdet på at udvikle et nyt skibsdesign, som skal øge energi-effektiviteten i flåden med 20 pct. Otte skibe, der efter planen skal sejle på grøn metanol fra 2024, bliver de første.

Nu vil danske virksomheder betale dyrt for it-sikkerhed

Mens vindmølleproducenten Vestas slås om at få fat i egne data fra it-kriminelle, melder danske virksomheder sig klar til at betale – og endda betale dyrt – for it-sikkerhed. Fokus er nu på at forebygge angreb, og det er nyt, lyder det fra to toneangivende specialister.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs