Watch Medier

EU-lande skærper klimamål markant

Polen forhandlede hårdt, og derfor tog det hele natten at enes om en aftale for EU's 2030-klimamål, som nu går ud på at at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent i 2030.

Foto: Olivier Matthys/AFP / POOL

Efter en lang nats forhandlinger er EU's stats- og regeringschefer fredag morgen blevet enige om at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent i 2030.

Det hidtidige 2030-mål for EU var 40 procent, mens den danske målsætning allerede lyder på 70 procent.

Det holdt hårdt at nå til enighed. Polen må tage æren for, at stats- og regeringscheferne skulle sidde hele natten og diskutere de formuleringer, der knyttes til selve procentsatsen.

Disse formuleringer var utroligt vigtige for Polen, fordi de handler om penge. Mange penge. Polen forhandlede hårdt for at sikre sig, at omstillingen, der skal gøre det muligt at nå målet, så vidt muligt dækkes af EU-midler.

Blandt andet kæmpede Polen for en større andel af auktionsprovenuet i den kommende reform af kvotehandelssystemet.

Også Tjekkiet og Malta havde særlige krav, det tog tid at behandle. Men de sidste timer af natten var det Polen, som blokerede en aftale.

Mere fra Watch Medier

It-investoren Preben Damgaard er død

Preben Damgaard, stifter af Damgaard Data og it-investor, er død i en alder af blot 59 år. Han var en toneangivende investor på den danske tech-scene og har haft betydning for en lang række store it-succeser herhjemme.

Lars Rohdes svanesang: Banker skal være forsigtige med udbytte

De danske banker bør passe på med at udbetale udbytte og lave aktietilbagekøb. Med udsigt til højere tab skal bankerne nemlig sikre et robust kapitalgrundlag, lød opfordringen fra Lars Rohde ved sit sidste årsmøde i Finans Danmark i rollen som nationalbankdirektør.

Danmarks næststørste biogaskoncern kan blive mål for opkøb

Analyse: Efter Shells milliardopkøb af Danmarks største biogaskoncern, Nature Energy, kan den næststørste biogaskoncern, Bigadan, også blive et interessant opkøbsemne. Den tidligere rent familieejede virksomhed har i dag en britisk kapitalfond som storaktionær, og pensionsselskabet Industriens Pension er også med i ejerkredsen.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs