Watch Medier

Tidligere ansat får to års fængsel for spionage mod Velux

Retten i Helsingør har idømt en tidligere Velux-chef to års fængsel i spionagesag, mens sagen mod en tiltalt tysk erhvervsmand er afvist af retten.

En tidligere ansat i Velux skal to år i fængsel for industrispionage. | Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

En tidligere chef i Velux idømmes to års fængsel for industrispionage mod Velux, mens sagen mod en tiltalt tysk erhvervsmand afvises.

Det har Retten i Helsingør afgjort i en dom afsagt tirsdag.

Den tidligere chef i Velux er dømt for at forsøge at sælge hemmeligheder om ovenlysvinduesfabrikanten til rivalen Fakro. Begge firmaer er blandt de førende på markedet for ovenlysvinduer.

Ifølge anklagemyndigheden var det en tysk erhvervsmand, som skulle forsøge at sælge oplysningerne for den tidligere Velux-chef. Men erhvervsmandens sag afviser Retten i Helsingør.

Kan ikke dømmes i Danmark

Det skyldes, at der ikke er dansk straffemyndighed i forhold til de handlinger, som han har foretaget. Han er tysk statsborger og bor i Tyskland.

"Der er under bevisførelsen ikke fremkommet oplysninger om, at han (navn fjernet, red.) forlod Tyskland i forbindelse med sin deltagelse i forholdet," skriver retten.

Den tidligere Velux-chef er desuden dømt for at have optaget et fortroligt møde i koncernen. Men han frifindes for en anklage om bedrageri.

Begge har nægtet sig skyldige i retten.

Velux-papirer med på møde med konkurrent

Sagen har blandt andet handlet om et møde på Hotel Rio i Karlsruhe i Tyskland 31. marts 2016.

Her mødtes den tiltalte erhvervsmand med et bestyrelsesmedlem i Fakro, og en polsk kvinde var også med, og så var der en stak dokumenter om Velux. Men hvad der skete, er parterne uenige om.

Det var den polske kvinde, der fik sagen til at rulle, da hun gik til Velux. Hun har i retten forklaret, at der på mødet var en stak papirer om Velux, og at erhvervsmanden fortalte, at han forventede at få en million euro for dem.

Erhvervsmanden har ifølge Finans derimod forklaret, at han mødtes med Fakro af forretningsmæssige årsager. Han ville gerne have en opgave til det firma, han repræsenterede og også ejede en betydelig del af.

Bestyrelsesmedlemmet fra Fakro har fortalt, at han ikke på forhånd vidste, at det handlede om Velux, og at han ikke var interesseret i papirer om Velux.

Den tiltalte tidligere Velux-chef har tidligere tilstået i sagen, men har siden nægtet og forklaret, at han ønskede kontakt med Fakro for muligvis at få et job på et tidspunkt.

De to tiltaltes forklaringer har retten fundet "utroværdige", og erhvervsmandens er "til dels usammenhængende."

Navneforbud udstrakt til ankefristen udløber

De to tiltalte er fortsat beskyttet af et navneforbud, der forhindrer pressen i nærmere at beskrive de to og chefens stilling i Velux.

Navneforbuddet er udstrakt til at gælde til, at en eventuel ankesag er afgjort, eller at ankefristen er udløbet.

Mere fra Watch Medier

Ørsted fik tab i fjerde kvartal

Energiselskabet Ørsted fik underskud i årets fjerde kvartal, men lander fortsat med et overskud på 15 mia. kr. for hele året og udbetaler rekordstore summer til aktionærerne.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs