Efter vaccinekrise vil EU have styr på eksport af vaccine ud af Europa

EU-Kommissionen forventer, at AstraZeneca lever op til kontrakt om vacciner, siger talsmand i EU-Kommissionen. Efter et møde mandag vil EU-landene nu registrere eksport at vaccine ud af EU.
Også vaccineleverancerne fra Astrazeneca bliver forsinket. | Foto: Modelfoto/Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Også vaccineleverancerne fra Astrazeneca bliver forsinket. | Foto: Modelfoto/Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Efter at EU har modtaget flere meldinger om forsinkelser og et reduceret antal doser af coronavacciner, forsøger EU-Kommissionen at få mere kontrol over processen.

Kommissionen ønsker at registrere al planlagt eksport af vacciner, der er produceret på anlæg i EU-lande. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa fra et møde, hvor de 27 EU-lande var repræsenteret mandag.

Dette register skal være klar i løbet af få dage.

I sidste uge meddelte AstraZenaca, hvis vaccine mod coronavirus ventes at få en betinget markedsgodkendelse i EU i denne uge, at virksomheden ikke kan levere som tidligere lovet.

I første kvartal vil producenten levere 60 procent færre vacciner. Det får store konsekvenser for EU-landenes planer.

EU-Kommissionen har i et brev til AstraZeneca krævet svar om årsagen til disse forsinkelser.

"Kommissionen forventer, at forpligtelserne i kontrakten overholdes. Det er afgørende for borgernes sikkerhed," siger talsmand Stefan De Keersmaecker.

Cheftalsmand i EU-Kommissionen Eric Mamer tilføjer, at EU indgik kontrakten i august sidste år, og at EU har betalt en stor sum penge for at hjælpe producenten med at have den nødvendige kapacitet, når vaccinen var klar.

Astrazeneca: Vi gør alt, hvad vi kan

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har mandag talt med AstraZenecas administrerende direktør.

Til nyhedsbureauet Reuters siger selskabet, at direktøren forsikrede EU-chefen om, at AstraZeneca gør alt, hvad virksomheden kan, for at levere vacciner til EU-landene så hurtigt som muligt.

Reduktionen i leverancer gælder EU-landene. Storbritannien, som i noget tid har anvendt vaccinen, der er udviklet i et samarbejde mellem AstraZeneca og Oxford University, bliver ikke påvirket.

Tidligere i år har Pfizer og BioNTech, som sammen har udviklet en vaccine, meddelt, at de ikke kan levere doser i det tempo, der tidligere var meldt ud.

Italien har sagt, at landet overvejer at lægge sag an, mens EU-Kommissionen mandag sagde, at den prioriterede at have et tæt samarbejde med producenterne.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også