Watch Medier

Nedlukning har svækket optimismen i detailhandelen

Fra december til januar er den samlede erhvervstillidsindikator faldet. Det skyldes især, at detailhandelens forventninger til fremtiden er faldet kraftigt.

Foto: Anthon Unger

Optimismen i den danske detailhandel er blevet ramt af den trinvise nedlukning i december.

Det vurderer erhvervsorganisationen Dansk Industri på baggrund af det nyeste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik.

Det er en månedlig undersøgelse, hvor statistikbanken både undersøger de faktiske forhold og forventninger inden for forskellige brancher og sektorer.

I januar er den samlede erhvervstillidsindikator, der lægger tallene fra de forskellige brancher og sektorer sammen, er faldet til 94,4 fra 97,2 i december.

Faldet skyldes især svækkede udsigter i detailhandelen, hvor konjunkturindikatoren er faldet til 0 i januar fra 10 i december.

Ifølge Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, kan udviklingen forklares med den nedlukning af detailhandlen, der fandt sted i december.

Nedlukningen betød, at storcentre skulle lukke fra 17. december, mens øvrige detailbutikker undtagen dagligvarebutikker og apoteker skulle lukke fra 25. december.

Nedlukningen skete i et forsøg fra regeringen på at mindske smittespredningen herhjemme.

"Nedlukningen har punkteret den gode stemning i detailhandelen. Mange butikker blev lukket ned midt i den vigtige julehandel, og de er heller ikke åbnet op til januarudsalget. Forventningerne til omsætningen er faldet kraftigt, og det påvirker butikejernes humør," siger Allan Sørensen i en skriftlig kommentar.

I øjeblikket står nedlukningen af detailhandelen til at vare frem til 7. februar.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs