Watch Medier

Corona har kostet dansk eksport 110 milliarder kroner

Eksporten er faldet markant som følge af coronakrisen. DI-økonom vurderer, det kan tage år at indhente det tabte.

Foto: Tanja Carstens Lund/JPA

Coronakrisen har sidste år gjort et stort indhug i den danske eksport, der er dykket markant.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

I sæsonkorrigerede tal er eksporten af varer og tjenester samlet faldet med 8,1 procent fra 2019 til 2020.

Det svarer ifølge Dansk Industri til, at eksporten samlet har tabt 110 milliarder kroner.

Det store tab skyldes især de nedlukninger, der har været rundt i verden som følge af coronapandemien.

Nedlukningerne har givet en lavere efterspørgsel på visse varer og tjenester, og det har gjort særligt ondt på en økonomi som den danske, der i stor grad lever af at handle med omverdenen.

Der har dog også været lyspunkter sidste år.

Den danske eksport er medicin og fødevarer er således steget i forhold til året før. Fordi eksporten af medicin og fødevarer udgør omtrent en fjerdedel af den samlede vareeksport, så har eksporten af de varegrupper været med til at holde hånden under eksporten.

På trods af bidraget fra eksporten af medicin og fødevarer vurderer Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, at der kommer til at gå lang tid med at indhente den tabte eksport fra sidste år.

"Det bliver ikke før 2022, at eksporten tilbage på samme niveau som før corona," siger Allan Sørensen i en skriftlig kommentar.

Det er ikke kun eksporten, der sidste år har været hårdt ramt af coronakrisen.

En anden opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at industriens omsætning samlet står til et fald på 5,5 procent, og at produktionen ender 3,6 procent lavere end året før.

For industriproduktionen er der tale om det største fald på et år siden 2009, hvor finanskrisen rasede. Dengang faldt produktionen med hele 17 procent.

Selv om sidste års fald i industriproduktionen er temmelig stort, så er det set i lyset af den meget alvorlige situation sidste forår billigt sluppet, i forhold til hvad man havde kunnet frygte. Det vurderer Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

"Det kan tilskrives et forrygende comeback i industriproduktionen siden genåbningen. Da vi først slap bremsen, begyndte hjulene at dreje rundt på de danske fabrikker," siger han i en skriftlig kommentar.

Niklas Praefke peger også på, at produktionsniveauet i december har været tilbage på niveauerne fra før coronakrisen.

Det er med til at give ham et håb om, at industriproduktionen kan være med til at mindske den økonomiske tilbagegang i første kvartal af i år.

Mere fra Watch Medier

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en såkaldt windfall-skat kun vil sende få milliarder kroner i den danske statskasse.

Mærsk-flåden skruer farten ned

Mærsks flåde af containerskibe vil sænke farten og spare brændstof som reaktion på det markante dyk i fragtefterspørgslen, fastslår topchef Søren Skou i interview med Reuters.

Elgiganten må vinke farvel til salgsrekord efter et todelt år

Elgiganten fortsætter i sit nye årsregnskab takterne fra året før med en næsten uændret omsætning på over 7 mia. kr. og et let forbedret overskud på 103,4 mio. kr. Det skæve regnskabsår var dog præget af meget skiftende tendenser. ”Vi kom ud af pandemien med rygvind, inden vi har set en opbremsning i markedet,” forklarer topchef.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs