Watch Medier

Vaccineplan rykkes en uge frem: Alle kan være vaccineret 27. juni

Alle voksne kan være vaccineret 27. juni - en uge tidligere end antaget. Det skyldes, at Pfizer kan levere flere doser end ventet, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Flere vacciner fra Pfizer får Sundhedsstyrelsen til at sætte en ny dato for fuldførelse af det danske vaccinationsprogram. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

Alle voksne i Danmark kan være færdigvaccineret 27. juni, hvis de ønsker at blive vaccineret.

Det er en uge hurtigere end tidligere forudsagt, oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Ændringen skyldes, at Pfizer kan levere flere doser end ventet, mens AstraZeneca ikke leverer som forventet. Det fortæller Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

"Sammenlagt betyder det, at vi kan se frem til at modtage 900.000 flere doser, end vi regnede med i sidste uge – og det betyder så, at vi nu kan forvente at have vaccineret alle, der ønsker det, ved udgangen af uge 25, senest 27. juni."

"Dermed vil størstedelen af befolkningen være færdigvaccineret, når vi når frem til sommerferien," siger Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.

27. juni har tidligere været datoen for, hvornår alle kunne være færdigvaccineret i Danmark.

Men i slutningen af januar blev datoen skubbet til 4. juli på grund af færre leverede vacciner fra Pfizer end forventet.

Nu har planen så ændret sig igen.

Børn under 16 år vaccineres ikke

I Danmark forventes man at tilbyde vacciner til 4,8 millioner personer, hvilket altså ikke er hele befolkningen.

Det skyldes, at vacciner ikke blive givet til børn under 16 år.

Rækkefølgen for at blive vaccineret i Danmark er blandt andet bestemt ud fra alder og sundhedstilstand, og befolkningen er opdelt i 12 grupper.

Gruppe 2 og 3 er i gang

I denne uge er der fokus på at få givet første stik til alle i gruppe 2, der er borgere over 65 år, som får praktisk hjælp og personlig pleje i hjemmet.

Samtidig er man i gang med at vaccinere gruppe 3, der er alle borgere over 85 år.

Desuden går sundhedsmyndighederne i gang med at vaccinere udvalgte patienter med særlig risiko og deres pårørende. De er i henholdsvis gruppe 5 og 6.

Den brede befolkning - der er i 12. og sidste gruppe - ventes først at starte med at blive vaccineret i maj.

Mere fra Watch Medier

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en såkaldt windfall-skat kun vil sende få milliarder kroner i den danske statskasse.

Mærsk-flåden skruer farten ned

Mærsks flåde af containerskibe vil sænke farten og spare brændstof som reaktion på det markante dyk i fragtefterspørgslen, fastslår topchef Søren Skou i interview med Reuters.

Elgiganten må vinke farvel til salgsrekord efter et todelt år

Elgiganten fortsætter i sit nye årsregnskab takterne fra året før med en næsten uændret omsætning på over 7 mia. kr. og et let forbedret overskud på 103,4 mio. kr. Det skæve regnskabsår var dog præget af meget skiftende tendenser. ”Vi kom ud af pandemien med rygvind, inden vi har set en opbremsning i markedet,” forklarer topchef.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs