Watch Medier

Mette Frederiksen åbner for at opføre vaccinefabrikker

Statsminister Mette Fredriksen lufter muligheden for, at Danmark i samarbejde med Israel kan opføre vaccinefabrikker.

Mette Frederiksen i Folketinget tirsdag. | Foto: LISELOTTE SABROE

Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser i denne uge til Israel for at diskutere samarbejde om vacciner med premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz.

Før afrejsen åbner Mette Frederiksen for et samarbejde med Israel om en vaccinefabrik.

"Ja, vi taler konkret om, hvordan vi kan øge produktionen af vaccine. Det kan være i et offentligt-privat partnerskab. Bygning af egen kapacitet, vi kan stille til rådighed. Jeg udelukker ikke nogen idéer - heller ikke at opføre fabrikker," siger Mette Frederiksen.

Statsministeren understreger, at der endnu ikke er en aftale om, at Danmark rent faktisk vil opfører vaccinefabrikker for på den måde at få adgang til mere vacciner.

"Jeg tør ikke skrive under på, at der ligger en fuldstændig færdig skitse. Men jeg oplever den samme utålmodighed i den dialog, jeg har med Netanyahu og kansler Kurz."

"Vi bliver nødt til at få en langsigtet plan. Vi kan ikke blive ved med ikke at få tilvejebragt nok vaccine," siger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at Israel allerede er "langt" i deres dialog med Pfizer, der producerer den ene af de godkendte vacciner.

"Den dialog bliver vi klogere på, når vi rammer israelsk jord på torsdag," siger Mette Frederiksen.

Den danske statsminister afviser, at hun med samarbejdet med Israel og Østrig bryder med EU og det samarbejde, der hidtil har været omkring indkøb og fordeling af vaccine mellem de 27 EU-lande.

"Jeg betragter ikke det her som at bryde ud af det europæiske samarbejde. Det kommer jeg heller ikke til at anbefale. Vi står os bedst ved at blive i det europæiske samarbejde også på vaccineområdet."

"Men vi skal afprøve andre idéer og strategier også. Israelerne er bare bedst. De er længst i deres vaccineprogram, og det skal Europa i mine øjne tage ved lære af," siger Mette Frederiksen.

 

 

Mere fra Watch Medier

Efter gaslæk: Endegyldigt slut med russisk gas til vinter

De mystiske gaslæk på Nord Stream 1 og 2 i Østersøen betyder, at energimarkedet nu må indstille sig på, at der ikke vil blive sendt russisk gas til Europa i år. Utænkeligt, at det ikke er et målrettet angreb, siger kilde til tysk avis.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs