Watch Medier

Nationalbanken halverer sit vækstskøn for 2021

Den danske økonomi kommer ikke til at vokse så meget i år, som Nationalbanken tidligere havde regnet med. Vækstskønnet for 2021 er mindsket fra 2,9 til 1,4 pct., viser en ny prognose.

Nationalbankdirektør Lars Rohde mener, at der kan blive behov for enten at lempe eller at stramme finanspolitikken i år. | Foto: Jens Dresling

Nationalbanken har sænket sine forventninger til økonomisk fremgang i 2021.

Bruttonationalproduktet - BNP - skønnes nu at vokse 1,4 procent i år, viser en ny prognose. Tidligere ventede banken en vækst på 2,9 procent i år.

Det er et lavt aktivitetsniveau på grund af vinterens nedlukning, som er med til at holde væksten nede.

Efterhånden som flere vaccineres, og restriktionerne lempes, ventes aktiviteten - og dermed også væksten - at tage til i løbet af året.

"Der er fortsat stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, som kan blive markant stærkere eller svagere end i vores prognose," lyder det fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

"Der kan derfor blive behov for at stramme eller lempe den planlagte finanspolitik, når restriktionerne løftes. Og det er vigtigt at være forberedt på begge dele," siger han i en pressemeddelelse.

Den danske økonomi spås derfor blot en mindre genrejsning fra skrækåret 2020. For en måned siden viste de første indikatorer hos Danmarks Statistik, at økonomien her skrumpede med 3,7 procent.

Det er det største tilbageslag siden finanskrisen i 2009. Der er dog tale om en indikator for udvikling, og tallet bliver løbende justeret, i takt med at der kommer flere data.

Den seneste prognose fra Nationalbanken kom i starten af december, inden at der senere på måneden blev skruet op for restriktionerne.

Det skyldtes, at en mere smitsom coronavariant - B117 - begyndte at sprede sig i samfundet.

Det nye skøn fra Nationalbanken er samtidig blot en halvt så stor vækst i år, som regeringen skønnede i sin økonomiske redegørelse i december.

Mens der nu ventes en mindre vækst i 2021, er der omvendt udsigt til en større fremgang det efterfølgende år.

I 2022 ventes nu en vækst på 4,5 procent, hvilket er mere end tidligere, hvor der ventedes en vækst på 3,3 procent.

I 2023 ventes økonomien at vokse 2,2 procent.

Læs mere her:

Nationalbanken: Aktiviteten vil tage kraftigt til

Rohde: Den modcykliske kapitalbuffer skal genopbygges hurtigst muligt

Lave renter presser bundlinjen i Nationalbanken 

Mere fra Watch Medier

Væksten i Power gik i stå i 2022

Åbningen af nye varehuse løftede ikke salget i elektronikkæden, hvor bundlinjen for første gang i tre år gik i rødt, viser regnskabet for 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs