Watch Medier

Udenrigsminister: Danske firmaer skal aktivt deltage i at løfte vaccineproduktion

Dansk life science skal bidrage til, at EU får verdens største vaccinekapacitet. Det mener udenrigsministeren efter et møde med lederen af  EU's vaccine-taskforce og de danske firmaer Bavarian Nordic, AJ Vaccines, AGC Biologics, Fujifilm Diosynth Biotechnologies og ALK.

Bavarian Nordic et af de selskaber, der i dag har drøftet EU's vaccinekapacitet med udenrigsminister Jeppe Kofod. | Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet, Philip Davali

Danmark og danske virksomheder skal være en aktiv del i EU's bestræbelser på at øge vaccineproduktionen markant.

Det er budskabet fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han har torsdag drøftet EU's vaccinekapacitet med EU-kommissær for det indre marked Thierry Breton og en række danske life science-virksomheder.

Det er virksomheder inden for det farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske område.

"Danmark har en fantastisk life science-industri, og det er vigtigt at bringe den i spil både på kort og langt sigt. Dansk life science kan blive en del af løsningen til at få udrullet vacciner," siger Jeppe Kofod på et pressemøde.

Han slår desuden fast, at regeringen "vender hver en sten" for at øge kapaciteten, da det er afgørende for at åbne samfundet.

Ifølge Thierry Breton, der også er leder af EU's vaccinetaskforce, vil Danmark være "meget involveret" i at øge vaccinekapaciteten.

Han har på mødet fremlagt EU's vision for en større produktionsplatform og opfordrer nu virksomheder til at samarbejde om løsningen.

"Inden året er omme, har EU verdens største vaccinekapacitet," siger Thierry Breton på pressemødet.

Ser man på, hvilke lande der er længst fremme med vaccinationer nu, halter EU-lande bagud i forhold til eksempelvis USA og Storbritannien. Men ifølge Thierry Breton er tempoet stort set ens.

"USA startede lidt før os, fordi det var ekstremt vigtigt for os at have fuld sikkerhed, før vi godkendte vaccinerne. Fjerner du de fire ugers difference, så har vi cirka samme fart," siger han.

At EU's leder af vaccinetaskforcen har været forbi Danmark, vækker glæde hos Dansk Industri (DI), der kalder det en "stor anerkendelse" af danske virksomheder.

"Jeg håber, at mødet i dag kan blive det første skridt mod, at et kommende EU-agentur for vaccineberedskab etableres i Danmark."

"Det vil være med til at sikre vores egen forsyningssikkerhed og dansk forskning og udvikling på området – og dermed life science-virksomhederne i Danmark," siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science, i en skriftlig kommentar.

På mødet var der deltagelse af direktører fra virksomhederne Bavarian Nordic, AJ Vaccines, AGC Biologics, Fujifilm Diosynth Biotechnologies og ALK-Abelló.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs