Watch Medier

Bred genåbningsaftale giver erhvervslivet håb: "Nu lysner det forude"

En langsigtet plan for genåbning, som erhvervslivet længe har efterspurgt, landede mandag aften. Coronapasset kan blive nøglen til en hurtigere åbning af Danmark. Men det skal være en hjælp og ikke en "spændetrøje" for virksomhederne, understreger Dansk Erhverv.

Dansk Industris direktør Lars Sandahl Sørensen kalder genåbning"et skulderklap til fællesskabet." | Foto: Miriam Dalsgaard

Mandag aften landede et flertal af Folketingets partier en aftale om en langsigtet genåbning af Danmark –  en plan og en forudsigelighed, som erhvervslivet har efterspurgt i månedsvis.

Prioriteringsrækkefølgen af planen ser ved første øjekast "fornuftig ud," lyder kommentaren fra Dansk Industri, der roser, at der er landet en aftale.

"Påsken bliver lang for de mange, der stadig er ramt af restriktioner, men nu lysner det forude."

"Med dagens aftale kan vi forhåbentlig endegyldigt lægge de brede nedlukningers mørke tid bag os," udtaler adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

Trods begejstringen for planen lægger hverken DI eller Dansk Erhverv skjul på, at man gerne så genåbningen blive iværksat hurtigere.

Med aftalen kan flere virksomheder åbne efter påske, men store indkøbscentre, stormagasiner og restauranter må vente.

"Det er godt med en langsigtet og konkret plan for genåbningen. Den forudsigelighed har erhvervslivet og danskerne brug for. Vi havde dog ønsket, at man havde turdet gå lidt længere hurtigere," udtaler adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, i en meddelelse.

"På høje tid"

Med aftalen kan liberale erhverv som eksempelvis frisører få lov til at slå dørene op efter påske, og "det er også på høje tid", konstaterer Lars Sandahl Sørensen i meddelelsen.

Enigheden om en fuld genåbning, når alle over 50 år er vaccineret, bliver også modtaget positivt hos Dansk Industri.

Derudover roser DI og Dansk Erhverv, at det såkaldte coronapas skal spille en rolle i en potentiel tidligere genåbning af Danmark.

"I forhold til anvendelsen af coronapasset i genåbningen mener Dansk Erhverv, at passet er afgørende for at få genåbnet grænserne, fjernet karantænekravet og kan være adgangsgivende til større begivenheder."

"I Dansk Erhverv er der dog bekymring over, at coronapasset skal bruges til at få adgang til restauranter og caféer," siger Brian Mikkelsen.

Kræver forlænget kompensation

Både DI og Dansk Erhverv opfordrer til, at regeringen lader de generelle hjælpeordninger løbe ind til den fulde genåbning.

"Det er afgørende, at vi ikke taber virksomheder på gulvet lige før målstregen," udtaler Lars Sandahl Sørensen.

Begge direktører nævner oplevelsesindustrien, som har været særligt hårdt ramt under coronakrisen.

Erhvervsdrivende taber penge hver eneste dag, selvom de modtager kompensation, peger Brian Mikkelsen på.

"[...] der er ingen tvivl om, at også de målrettede ordninger ift. arrangementer, rejserestriktioner mv. skal fortsætte i en rum tid."

"Endelig bliver der behov for at kigge på særlige initiativer, der kan stimulere økonomien inden for de brancher, der har været hårdest ramt – ikke mindst oplevelses- og turismeerhvervene," udtaler Brian Mikkelsen.

Læs mere her:

Hjælpepakker forlænges til 30. juni i genåbningsaftale

MinSundhed-app skal fungere som midlertidigt coronapas

Danmark åbner når alle over 50 år er vaccineret 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs