Watch Medier

EU godkender fransk støtte til Air France

Flyselskabet Air France har fået grønt lys fra EU til at modtage en corona-hjælpepakke fra den franske stat på fire milliarder euro - næsten 30 milliarder kroner.

Den franske stat vil fremover eje 30 pct. af Air France. | Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS / X90079

Den franske stat vil øge dets aktiebeholdning i luftfartsselskabet Air France til næsten 30 procent og blive den største aktionær.

Det kan ske i henhold til en statsfinansieret hjælpepakke til fire milliarder euro (tæt ved 30 milliarder kroner) i forbindelse med covid-19 pandemien, siger den franske finansminister, Bruno Le Maire, tirsdag.

Planen, som er godkendt af EU-Kommissionen, skal hindre et sammenbrud i passagertrafikken under pandemien.

EU-Kommissionen, som overvåger, at der ikke sker konkurrenceforvridning gennem statslige indgreb, siger, at Air France vil give afkald på omkring 18 slots i Orly-lufthavnen i Paris for at sikre fair konkurrence. Slots er flyvetilladelser i en lufthavn per tidsenhed (ti minutter).

"Det giver konkurrerende luftfartsselskaber chancen for at optrappe deres aktiviteter i denne lufthavn, hvilket sikrer retfærdige priser og øget valgfrihed for europæiske forbrugere," siger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Aftalen er kommet i stand efter fire ugers forhandlinger med EU-Kommissionen.

Bruno Le Maire siger, at EU også har tilladt, at den franske stat øger sin aktiebeholdning til 30 procent fra det nuværende niveau på 14,9 procent.

Air France havde i 2020 et tab på 7,1 milliarder euro (omkring 53 milliarder kroner).

Det rivaliserende lavprisselskab Ryanair, som har base i Irland, har ofte kritiseret Air France over for EU-Kommissionen og hævdet, at det franske selskab modtager statssubsidier. Ryanair har flere gange mødt forståelse for kritikken i Bruxelles.

Ryanair udfordrer også de massive hjælpepakker til tyske Lufthansa og til selskaber i andre EU-lande.

Mere fra Watch Medier

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en såkaldt windfall-skat kun vil sende få milliarder kroner i den danske statskasse.

Mærsk-flåden skruer farten ned

Mærsks flåde af containerskibe vil sænke farten og spare brændstof som reaktion på det markante dyk i fragtefterspørgslen, fastslår topchef Søren Skou i interview med Reuters.

Elgiganten må vinke farvel til salgsrekord efter et todelt år

Elgiganten fortsætter i sit nye årsregnskab takterne fra året før med en næsten uændret omsætning på over 7 mia. kr. og et let forbedret overskud på 103,4 mio. kr. Det skæve regnskabsår var dog præget af meget skiftende tendenser. ”Vi kom ud af pandemien med rygvind, inden vi har set en opbremsning i markedet,” forklarer topchef.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs