Watch Medier

IMF forudser højeste globale vækst i næsten 50 år

Den Internationale Valutafond forudser en vækst i verdensøkonomien på seks pct. i 2021. Det skal dog ses i lyset af den voldsomme økonomiske opbremsning i 2020 på grund af coronapandemien.

Foto: Yuri Gripas/Reuters/Ritzau Scanpix

Den Internationale Valutafond, IMF, forudser global vækst på 6 procent i 2021.

Det er den højeste vækst i verdensøkonomien siden 1973. Det hører med, at det er sket på baggrund af en markant opbremsning i den økonomiske aktivitet under coronapandemien.

Men IMF's prognose er også bedre end vurderet i oktober, hvor valutafonden spåede en fremgang på 5,2 procent.

"Der skrues op for væksten i verdensøkonomien, og det er virkelig gode nyheder for danske eksportvirksomheder. Genåbninger og udrulning af vacciner giver øget optimisme," siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

"Coronakrisen har sendt verdensøkonomien ud på en gevaldig rutsjetur. Sidste år oplevede vi den største nedtur siden Anden Verdenskrig. I år kan vi få den højeste vækst i næsten 50 år," siger Allan Sørensen.

Nedjusterer væksten i Europa

"Selv om prognosen skal ses i lyset af ekstremt stor usikkerhed, så tegner fremtiden lysere end for et halvt år siden. IMF har især hævet forventningerne til væksten i USA, mens væksten i Europa desværre er nedjusteret," siger han.

IMF skønner en vækst i USA på 6,4 procent i 2021. I oktober sidste år skønnede de en vækst på 3,1 procent i 2021. Derimod har valutafonden sænket forventningerne til vækst i eurozonen fra 5,2 til 4,4 procent i 2021.

"Amerikanerne vil investere 2000 milliarder dollar i klima og infrastruktur, og sammen med den store hjælpepakke på 1900 milliarder dollar til de økonomisk trængte vil det give amerikansk økonomi et boost," siger Allan Sørensen.

"I Europa er der et større reparationsarbejde oven på krisen. Flere lande er stadig ramt af høje smittetal, restriktioner og langsom udrulning af vacciner. Mange europæiske lande var blandt de hårdest ramte i 2020, og væksten i 2021 vil ikke være høj nok til at indhente det tabte," siger Allan Sørensen

Ifølge IMF vil dansk økonomi vokse med 2,8 procent i 2021 og 2,9 procent i 2022. I oktober lød vurderingen på 3,5 og 1,7 procent.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs