Watch Medier

Første stik til alle over 50 år rykkes to uger

Mens datoen for første stik til alle over 50 år rykkes med to uger, bliver sidste stik udsat med op til tre uger. I sidste uge af juni kan alle danskere over 50 år således forventes at være færdigvaccinerede, viser ny vaccinekalender.

Vaccineplanen er skredet med to-tre uger. | Foto: Yara Nardi/REUTERS / X06600

Datoen for, hvornår alle over 50 år forventes vaccineret med ét stik, er rykket med to uger.

Det viser en ny vaccinationskalender fra Sundhedsstyrelsen efter beslutningen om at fjerne AstraZeneca-vaccinen fra udrulningen.

Det forventes nu at ske i uge 21 i maj mod uge 19 i den seneste kalender, som kom 29. marts.

Det tidspunkt er vigtigt for den kommende genåbningsaftale.

"Når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik, vil det være en milepæl i epidemihåndteringen i Danmark," hedder det i aftalen om genåbningsplanen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erklærede sig 11. marts enig i, at "når alle over 50 er vaccineret, så kan vi i princippet have et åbent Danmark".

Andet stik til alle borgere over 50 år forventes nu at være blevet tilbudt den sidste uge i juni. Det er en udskydelse på tre uger.

Den forventede dato for, hvornår alle over 16 år forventes vaccineret, er nu den første uge i august, hvilket er en udskydelse på to uger.

Ifølge Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, og som forsker i virus, er det væsentligste lige nu, at myndighederne får vaccineret tilstrækkeligt mange før efteråret.

Ellers vil det kunne betyde, at der fortsat skal gælde restriktioner, der ellers kunne være undgået.

"Hvis vi ikke når at vaccinere i hvert fald den største del af befolkningen og de mest sårbare inden efteråret, så går vi ind i en periode, hvor vi stadig bliver nødt til at kontrollere smittespredningen. Det har vi snart prøvet i tilstrækkeligt lang tid og vil gerne undgå," siger Svend Ellermann-Eriksen.

De danske sundhedsmyndigheders beslutning om at fjerne AstraZeneca-vaccinen fra vaccinationsprogrammet sker, selv om vaccinen er "effektiv" og "sikker", forklarer myndighederne.

"Men vi har andre vacciner til rådighed, og vi har god kontrol med epidemien. Samtidig er vi nået langt med at vaccinere de ældre aldersgrupper, hvor forebyggelsespotentialet ved vaccination er størst," siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Aktuelt kan vaccinen fra Johnson & Johnson heller ikke anvendes, da virksomheden har sat sine leverancer i karantæne.

Ved begge vacciner har der været indberetninger af sjældne tilfælde af blodpropper.

Dermed er det blot Pfizer- og Moderna-vaccinen, der aktuelt bruges i Danmark.

I vaccinationskalenderen er det dog "antaget", at Johnson & Johnson-vaccinen vil blive taget i brug, lyder det fra Søren Brostrøm.

Læs mere her:

Sundhedsstyrelsen: AstraZeneca trækkes ud af dansk vaccineprogram 

Mere fra Watch Medier

Hartmann-aktionærer i oprør over Stadils planer

En gruppe aktionærer arbejder ifølge Børsen på at forhindre hovedaktionærens indløsning af æggebakkeproducentens aktier. De finder tilbuddet for lavt, og oprøret bidrog til en kursstigning fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs