Kina mistænkes for at have stjålet viden fra den danske vindbranche

Otte forskere fra den danske vindindustri sættes i forbindelse med et kinesisk talentprogram, som FBI anser for at bedrive industrispionage.
Vindmølle-viden er en efterspurgt vare. | Foto: Emil Helms
Vindmølle-viden er en efterspurgt vare. | Foto: Emil Helms

Kina har i årevis rekrutteret vindmølleforskere fra vestlige lande. Det er sket igennem det såkaldte "1000 Talenter"-program, hvor forskerne efter al sandsynlighed er blevet favorabelt aflønnet, skriver Politiken.

Mindst otte forskere, der har tilknytning til danske universiteter samt Vestas og Siemens Gamesa, er ifølge avisen blevet hyret igennem talentprogrammet, som af FBI betragtes som et middel til industrispionage. Tre af forskerne skal have fortsat med at arbejde i Danmark uden at oplyse deres arbejdsgivere herom.

Flere internationale forskere kalder over for Politiken rekrutteringerne mistænkelige og drager paralleller til amerikanske sager, hvor forskere er blevet fanget i misbrug af offentlige midler og ulovlige overførsler af forskning til Kina. Brancheorganisationen Wind Denmark ser situationen som problematisk og lægger op til at diskutere spørgsmålet.

Kinas ambassade i Danmark har ikke svaret på Politikens henvendelse.

Producent taget for spionage

Hvis kinesiske aktører har stjålet viden fra den danske vindmølleindustri, vil det ikke være første gang, at en noget sådant har fundet sted.

EnergiWatch har således beskrevet, hvordan landets største mølleproducent, Sinovel, i 2018 måtte indgå forlig ved retten i USA efter at være blevet dømt for tyveri af teknologi fra den amerikanske underleverandør American Superconductor (AMSC).

Sinovel endte med at betale 57,5 mio. dollar til AMSC, som ellers forud for forliget havde vurderet, at selskabet kunne have mistet op mod 800 mio. dollar qua tyveriet.

Sagen handlede konkret om, at en ansat i AMSC overleverede kildemateriale til den software, AMSC brugte til kontrol af vindmøller. Medarbejderen skulle være blevet bestukket med 1,7 mio. dollar for at videregive oplysningerne.

 

USA's energiminister advarer mod kinesisk opkøb 

Sinovel indgår forlig i sag om industrispionage i USA

Kinesisk mølleproducent dømt for vestlig spionage 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også