Watch Medier

Suez-kanalen skal udvides efter kaos med containerskib

Suez-kanalen står efter planen over for en udvidelse. Kanalen var tidligere på året blokeret i begge retninger i knap en uge efter Ever Givens grundstødning.

Skibet Ever Given er nok blevet trukket fri, men stadig tilbageholdt i Great Bitter Lake, efter at det i seks dage blokerede Suez-kanalen. Ever Given er nu årsag til, at udvidelsen af Suez-kanalen fremrykkes. | Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix

Den vigtige handelsrute Suez-kanalen skal efter planen udvides. Det meddeler kanalens myndigheder, SCA, cirka halvanden måned efter, at et enormt containerskib satte sig fast i kanalen og skabte kaos.

Der var angiveligt overvejelser om at udvide kanalen, allerede inden det 400 meter lange skib Ever Given gik på grund 23. marts. Det kaos, som episoden forårsagede, har dog sat yderligere skub i planerne.

SCA's formand, Osama Rabie, har tirsdag fremlagt planerne for en udvidelse på et tv-transmitteret pressemøde. Her lyder det, at den 30 kilometer lange strækning fra byen Suez til den store sø Great Bitter Lake skal udvides med 40 meter på den østlige side. Der er også planer om at øge dybden fra cirka 20 meter til 22 meter.

Den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, der deltog i tirsdagens seance, meddeler, at projektet skal være færdiggjort inden for to år.

Ever Given stadig tilbageholdt

Containerskibet Ever Given var strandet i seks dage, inden det blev trukket fri. Det har siden da været tilbageholdt i Great Bitter Lake - et vandområde langs kanalen - og er altså ikke kommet ud på åbent hav. Det skyldes en strid om kompensation for trafikproppen.

Ejeren af containerskibet er blevet mødt af et erstatningskrav af egyptiske myndigheder for at lade skibet sejle.

En lokal domstol har tidligere givet myndighederne ret til at tilbageholde skibet. Den beslutning har ejeren bag anket, men anken blevet tirsdag i sidste uge afvist. Derfor må skibet blive liggende.

Suez-kanalen er menneskeskabt og forbinder Middelhavet med Det Røde Hav. Det er den korteste vej mellem Asien og Europa.

Ca. 12 procent af verdens gods bliver fragtet gennem kanalen. I 2020 svarede det ifølge SCA til 1,17 milliarder ton gods.

Forsikringsselskab kalder krav mod Ever Given "exceptionelt stort"

Myndigheder i Suez-kanalen skruer ned for erstatningskrav mod Ever Givens ejer 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs