Watch Medier

SAS, KLM og Lufthansa undgår hviderussisk luftrum

Efter at et Ryanair-fly på vej fra Grækenland til Litauen blev tvunget til jorden af Hviderusland, vil flere selskaber undgå landets luftrum.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

En række luftfartsselskaber, herunder skandinaviske SAS, tyske Lufthansa og hollandske KLM, vil den kommende tid flyve uden om luftrummet over Hviderusland.

Det oplyser selskaberne ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Det sker, efter at hviderussiske kampfly søndag tvang Ryanair-fly til at lande i Hviderusland. Det var på vej fra Grækenland til Litauen.

Lufthansa er det eneste af selskaberne, der flyver til Hviderusland.

"På grund af dynamikken i den nuværende situation suspenderer vi på nuværende tidspunkt operationer i hviderussisk luftrum," meddeler Lufthansa ifølge AFP.

For SAS vil ændringen påvirke ruten mellem Oslo og Kiev, som har to ugentlige flyvninger.

Selskabet vil fortsat flyve på ruten, men følge en anden rute, som går uden om det hviderussiske luftrum.

Beslutningen fra SAS kommer, efter at svenske transportmyndigheder har opfordret svenske luftfartsselskaber til at undgå det hviderussiske luftrum.

Tre europæiske luftfartsselskaber har direkte fly til Hviderusland, oplyser det europæiske agentur for flytrafik, Eurocontrol. Ud over Lufthansa er det Lot fra Polen og airBaltic fra Letland.

Hviderusland og landets præsident, Aleksandr Lukasjenko, er af flere EU-lande blevet kritiseret hårdt efter søndagens manøvre.

Formålet med at tvinge flyet til jorden menes at have været at få fat i den hviderussiske aktivist Roman Protasevitj.

Han blev anholdt, da flyet nødlandede i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Den hviderussiske manøvre har affødt markante reaktioner fra flere vestlige ledere og ministre, der alle fordømmer handlingen.

Blandt dem er den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

"Det er en ekstremt alvorlig situation og fuldstændig uacceptabelt, at Belarus tvinger et civilt passagerfly ned og bryder alle sikkerhedsregler for international luftfart og ovenikøbet anholder en passager om bord på flyet."

Kofod kalder Hviderusland for Belarus som symbol på opbakningen til civilbefolkningen, der kæmper mod landets præsident, Aleksandr Lukasjenko.

Han foreslår konkret et EU-forbud mod at flyve over luftrummet i Hviderusland. Han mener, at det vil være til gene for styret og personerne bag og ikke bare ramme civilbefolkningen eller medføre dyrere flybilletter for resten af Europa.

EU's stats- og regeringschefer er mandag samlet til topmøde i Bruxelles, hvor Hviderusland står højt på dagsordenen.

 

Ryanair-topchef: Hviderussiske agenter var med passagerfly 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs