Watch Medier

Danske Maritime øjner flere ordrer med ny forsvarsstrategi

De danske leverandører i Danske Maritime roser regeringens udspil om ny strategi for indkøb af udstyr til forsvaret. Nu skal der gang i bestillingen af nye forsvarsskibe, lyder det fra adm. direktør Jenny Braat.

Hos Danske Maritime håber adm. direktør Jenny Braat, at regeringen handler og skifter nogle af de gamle forsvarsskibe ud med nye. | Foto: Danske Maritime

Når det danske forsvar i fremtiden overveje at købe nyt udstyr, skal den danske forsvarsindustri sidde med ved bordet og komme med ideer til løsninger - blandt andet om, hvordan man bedst forsvarer sig mod industrispionage og terror.

Det er oplægget i en ny forsvarsstrategi fra regeringen, der vækker glæde hos blandet andet Danmarks maritime leverandører, da den nye linje kan give flere ordrer og opgaver til virksomhederne.

"Vi har i over ti år påpeget betydningen af, at vi som stærk maritim nation selv designer, bygger og vedligeholder vores flådefartøjer og selv er specialister i såvel militære skibe som flerfunktionelle skibe," siger Jenny Braat, adm. direktør i Danske Maritime, i en pressemeddelelse.

"Det baner den nye forsvarsindustrielle strategi vejen for," siger hun i en skriftlig kommentar.

Joachim Finkielman, direktør for DI Forsvar og Sikkerhed hos interesseorganisationen Dansk Industri (DI), roser også den nye strategi.

"Udfordringen for os har været, at Forsvaret tidligere har haft en tendens til at købe hyldevarer og i mindre grad have fokus på udvikling," siger han.

Oplevelsen i branchen har desuden nogle gange været, at Forsvaret har været tilbageholdende med at inddrage branchen og gå i dialog med virksomhederne.

"Og når vi så blev inddraget, var løsninger og krav allerede defineret. Den nye kurs betyder, at man får et langt bredere katalog af mulige teknologier at vælge mellem for Forsvaret. Det gør også, at danske virksomheder kan positionere sig bedre," siger Joachim Finkielman.

Den danske forsvarsbranche har en årlig omsætning på omkring fire milliarder kroner. Omkring 80 procent går til eksport. Virksomhederne Terma, Systematic og Weibel er blandt de store i branchen.

Joachim Finkielman understreger, at de danske virksomheder ikke er i stand til at levere alt, når Forsvaret skal købe udstyr.

Men han mener, at de alligevel vil kunne bidrage i forbindelse med de helt store opkøb.

"Danske virksomheder har relationer til de store, internationale forsvarskoncerner og kan bringe den viden ind på et tidligt tidspunkt, så Forsvaret kan få adgang til de rigtige løsninger," siger Joachim Finkielman.

Hos Danske Maritime vil adm. direktør Jenny Braat nu se regeringen handle og skifte nogle af de gamle forsvarsskibe ud med nybygninger.

"Søværnet har i dag en aftale med danske værfter om service og vedligeholdelse, men det er ikke bestilling på nybygninger, der de sidste mange år har fyldt i ordrebøgerne. Det ændrer sig forhåbentlig nu, og jeg er helt overordnet optimist efter at have læst den nye strategi, som jeg gerne vil rose regeringen for. Den er visionær og nuanceret, så vi er yderst tilfredse med dagens udspil," siger Jenny Braat.

Ny forsvarsstrategi skal ruste Danmark bedre mod trusler 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs