Regeringen vil indlemme Vækstfonden i ny superfond

De tre statslige fonde - Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond - skal lægges sammen i en ny fond med navnet Danmarks Investeringsfond, foreslår regeringen og vil tilføre den nye superfond knap 6 mia. kr. ekstra.
Den nye superfond kan blive et endnu større tilløbsstykke for dansk erhvervsliv end som her Vækstfondens årsmøde i 2019. | Foto: Vækstfonden/PR
Den nye superfond kan blive et endnu større tilløbsstykke for dansk erhvervsliv end som her Vækstfondens årsmøde i 2019. | Foto: Vækstfonden/PR

Regeringen foreslår, at Vækstfonden, Danmarks Grønne Investeringsfond og EKF Danmarks Eksportkredit sammenlægges til én samlet, statslig investeringsfond.

Det fremgår af regeringens reformudspil offentliggjort tirsdag med titlen "Danmark kan mere 1".

I udspillet lægges op til, at Vækstfonden, EKF og Danmarks Grønne Investeringsfond lægges sammen til en samlet fond, ”Danmarks Investeringsfond”.

"Formålet er at skabe et mere sammenhængende finansieringstilbud til danske virksomheder i hele Danmark - fra de tidlige iværksættere til globale vækstsucceser og at kunne tilbyde et bredt udsnit af finansieringsløsninger målrettet kundernes mange forskellige behov."

"Vækstfondens eksisterende kunde- og samarbejdsrelationer opretholdes uændret. Vækstfonden vil også fremover kunne gennemføre både ny- og opfølgningsfinansieringer som hidtil, ligesom eksisterende investerings- og finansieringsaftaler består uanset udfaldet af en eventuel sammenlægning," skriver Vækstfonden i en pressemeddelelse.

Øget kapitalgrundlag

Ifølge regeringens reformudspil skal kapitalgrundlaget for den nye fond øges med knap 6 mia. kr. varigt. Med den ekstra kapacitet skal fonden løfte investeringerne i både nyere virksomheder via accelerationskapital, i iværksættere og SMV'er, blandt andet i ny teknologi, og i kommercielle storskala test- og demonstrationsprojekter og lignende, hedder det i udspillet:

"Etableringen af Danmarks Investeringsfond skal samtidig styrke den udvikling, der blev igangsat med Danmarks Grønne Fremtidsfond, så vi sikrer et endnu stærkere, mere sammenhængende finansieringstilbud til de virksomheder, der skal skabe de nye grønne og bæredygtige erhvervssucceser. Regeringen vil dertil indgå i flere samarbejder med private investorer. På den måde får vi mobiliseret mere kapital fra f.eks. pensionskasserne til gavn for vækst og udvikling i Danmark."

Regeringen forklarer sit udspil om sammenlægningen af de statslige fonde med, at både nye iværksættere og de etablerede virksomheder oplever finansieringsudfordringer, når de skal skalere, udvikle og optimere deres forretning. Det gælder f.eks. på nye grønne og bæredygtige områder som Power-to-X eller fangst og lagring af CO2. Enten fordi bankerne ikke låner til risikable projekter, eller fordi virksomhederne har brug for finansiering med meget lang løbetid.

"Samtidig er det en konkret udfordring, at virksomheder ofte bliver solgt til udlandet, når væksten rigtig tager fart. Det sker langt oftere herhjemme end i f.eks. Sverige og Finland. Det skyldes blandt andet, at vi i Danmark har et forholdsvist lavt niveau af såkaldte accelerationsinvesteringer i forhold til andre OECD-lande Lande som Tyskland og Frankrig har samlet deres statslige indsatser i store superfonde med flere muligheder og løsninger til virksomhederne," skriver regeringen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også