Watch Medier

Overskudsbrød fra butikker skal omdannes til pasta

Overskudsbrød skal ikke smides ud, men fremover omdannes til rasp, pasta og knækbrød i et nyt projekt med Landbrugsstyrelsen.

Gammelt rugbrød skal omdannes til andre spiselige produkter. | Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix

Det daglige brød, som butikkerne ikke får solgt, skal genopstå som rasp, pasta og andre fødevarer.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

"Det er god, dansk madtradition at genbruge gammelt brød til nye fødevarer. Nu forsøger vi ved hjælp af ny teknologi at overføre den tankegang til en større skala," siger projektleder Henrik Ottesen.

Det brød, der ikke bliver solgt i butikkerne, skal transporteres tilbage til genanvendelse.

Kernen i projektet er at udvikle maskiner, der på få sekunder kan genkende forskellige typer brød på et samlebånd.

Herefter skal brødet skannes for mug og bakterier, før det ender med at blive raspet, tørret og formalet, så det kan bruges til at lave pasta, knækbrød, myslibarer eller et helt fjerde produkt.

"Det bedste er jo, at brødet bliver spist i sin oprindelige form. Men når det ikke kan lade sig gøre, forventer vi, at 90 procent af det brød, vi henter ind, kan genanvendes til andre fødevarer. Derfor kan det give mening i et bæredygtigt perspektiv at transportere brødet tilbage til genanvendelse," siger Henrik Ottesen.

Formålet med projektet er at undgå madspild og få mest muligt ud af de ressourcer, der allerede er blevet brugt til at producere brødet.

Ifølge FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation, FAO, udgør det globale madspild 1,3 milliarder ton om året. Det er nok til at brødføde tre milliarder mennesker.

Tal fra Miljøstyrelsen anslår, at vi i Danmark samlet set hvert år smider over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Heraf 163.000 ton fra detailhandlen.

Landbrugsstyrelsen peger på, at de forskellige maskiner til projektet, der skal sortere og behandle brødet, er ved at blive bygget. De ventes at være klar til de første test med butikker i begyndelsen af 2022.

Hansens Is lancerer sommersmag med surdej

Københavnsk bager og bryggeri laver madspildsøl

Jalm&B laver brød på gamle øl-råvarer 

Mere fra Watch Medier

Det nye Nordea Pension skal fylde mere i landskabet end Topdanmark Liv

Med Nordeas kræfter inden for distribution skal det tidligere Topdanmark Liv - nu Nordea Pension - blive en større spiller på pensionsmarkedet, siger privatdirektør Mads Skovlund fra Nordea efter overtagelsen. Nordeas privatkunder kan give selskabet mange nye kunder, vurderer aktuar.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs