Arla og Danish Crown i åbent brev: Svækkes landmændenes konkurrenceevne, rammer det hele fødevaresektoren

I et åbent brev opfordrer fire store andelsselskaber i dansk landbrug - Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro -de danske politikere til ikke at lade politisk spil gå ud over en langtidsholdbar aftale om grøn omstilling af landbruget.
De store andelsselskaber i landbruget er gået sammen om et opråb til politikerne. | Foto: PR
De store andelsselskaber i landbruget er gået sammen om et opråb til politikerne. | Foto: PR

"Vi lykkes kun med den grønne omstilling, hvis vi får skabt tryghed om rammevilkår og fremtidige investeringer."

Det er budskabet i et åbent brev fra Danish Crown, Arla, DLG og Danish Agro, der netop er blevet sendt til de danske politikere. Et brev, hvori de fire medunderskrivere opfordrer politikerne til ikke at lade det "politiske spil på Christiansborg ødelægge en historisk mulighed for en bred og langtidsholbar aftale om grøn omstilling af dansk landbrug".

I brevet udtrykker medunderskriverne bekymring over, at Folketingets partier tilsyneladende har svært ved at finde hinanden i en bred aftale om landbrugets grønne omstilling.

Særligt bekymrede er de over udsigten til det, de beskriver som en svækkelse af de danske landmænds konkurrenceevne - noget, der ifølge partnerne ikke bare vil koste tusindvis af arbejdspladser i landbruget, men også i følgeerhvervene, herunder fødevarebranchen.

Desuden vil det kun bidrage til en svækkelse af den globale styrkeposition, som de danske landmænd og fødevarevirksomheder har opnået på området for klimaeffektiv produktion, lyder det i brevet.

Derfor efterspørger parterne "en stabil og ordentlig regulering", da det ifølge dem er altafgørende for landmændenes evne til at investere massivt i en grønnere produktion.

Hvad en stabil og ordentlig regulering dækker over, konkretiseres ikke yderligere. Underskriverne opfordrer dog politikerne til at finde yderligere midler til den grønne omstilling af landbruget.

"For andre sektorer er der politisk fundet midler til at finansiere omstillingen gennem store engangsinvesteringer i grønne tiltag. Midler, der ikke i forvejen var en del af sektorerne. Det skal også være muligt på landbrugsområdet," lyder det i brevet.

Regeringen afviste i weekenden at finde yderligere finansiering ud over den eksisterende landbrugsstøtte.

Tonsvis af frugt og grønt rådner op på de britiske marker

Frustreret tangbranche venter stadig på afklaring om fremtiden

 110 fødevarevirksomheder blandt landets 1000 største

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også