Globalt læk: Jyske Bank betjente i årevis rig kunde fra Paraguay med mistænkelig formue

En kunde med en mystisk formue på over 400 mio. kr. svarende til 0,65 pct. af bruttonationalproduktet i Paraguay var i over 10 år kunde hos Jyske Bank i Schweiz, viser et nyt stort læk af bankoplysninger - Pandora Papers - bragt frem af flere danske medier.
Jyske Bank havde en kunde fra Paragruay, som på uforklarlig vis sad på 0,65 procent af landets bruttonationalprodukt. | Foto: Simon Fals
Jyske Bank havde en kunde fra Paragruay, som på uforklarlig vis sad på 0,65 procent af landets bruttonationalprodukt. | Foto: Simon Fals
af ritzau og Watch Medier

I mindst 10 år havde Jyske Bank en paraguayansk rigmand med en mystisk formue som kunde i bankens filial i Schweiz.

Det skriver Politiken, Berlingske og DR. Medierne har fået adgang til et læk af interne dokumenter kaldet Pandora Papers.

Ifølge to danske eksperter, der udtaler sig til alle tre medier, er det uklart, hvor formuen, der i 2005 var på over 400 millioner danske kroner, kom fra.

"Det lugter langt væk af, at der er et eller andet kriminelt forbundet med det her," siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Jyske Bank har sendt følgende kommentar til Politiken.

"Hvis Jyske Bank havde haft en kunde med det beskrevne omfang og med den beskrevne baggrund, så ville kunden i henhold til reglerne være kategoriseret på en sådan måde, at der ville blive foretaget en udvidet due diligence (undersøgelse, red.) ved oprettelse af kundeforholdet, inkl. source of funds (pengenes oprindelse, red.), ligesom den løbende overvågning ville være skærpet. Afhængigt af den konkrete rolle, kundens valgte rådgivere og administratorer har haft, ville de pågældende også være indgået i disse løbende vurderinger."

Paraguay er et af verden mest korrupte lande, og den pågældende kunde, der døde med corona tidligere i år, har tillige være mistænkt i såvel en drabssag som i en sag om overfald på en af sine ekskoner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også