EU-Kommissionen holder fast: Kapitalrabat til realkreditten er midlertidig

Der er fortsat lagt op til, at realkreditten får en midlertidig rabat på kapitalkravet i det Basel III-forslag, som EU-Kommissionen har fremlagt onsdag. Finans Danmark kritiserer, at der efter en overgangsperiode er lagt op til et fuldt indfaset kapitalkrav på realkreditten. (Opdateres)
Ane Arnth Jensen er viceadm. direktør i Finans Danmark. | Foto: PR/Finans Danmark
Ane Arnth Jensen er viceadm. direktør i Finans Danmark. | Foto: PR/Finans Danmark

Det blev en midlertidig sejr til dansk realkredit, at de danske realkreditlån på privatkundesiden ifølge EU-Kommissionens forslag til nye kapitalkrav, får en undtagelse frem til 2032.

Ifølge forslaget vil realkreditten ikke skulle indføre det såkaldte gulvkrav på 72,5 pct. I stedet foreslår EU-Kommissionenet risikogulv på 10 pct. på den del af udlånet, der går op til 55 pct. af boligens værdi. Den lempeligere tilgang gælder kun udlån med pant i fast ejendom til private, mens realkreditudlån til virksomheder altså ikke er omfattet af det lempede gulvkrav.

Og forslaget skal kun gælde til 2032 - i hvert fald i udgangspunktet, bekræfter en højtstående embedsmand i EU-Kommissionen - der dog ønsker at være anonym - over for FinansWatch.

"I de fleste tilfælde, når du ser på disse overgangsmekanismer, vil du se, at man mod slutningen af perioden, vil foretage en vurdering af overgangsprocessen," siger han til FinansWatch og tilføjer, at det gælder både inden for realkredit såvel som megen anden finansiel regulering.

"På baggrund af den evaluering, har Kommissionen mulighed for at lave et lovforslag, hvis vi ønsker at forlænge den proces," uddyber han.

"Men udgangspunktet er, at der er en deadline."

Og netop det, at det er en midlertidig nedsættelse, vækker kritik hos Finans Danmark.

”Forslaget kommer med en regning til realkreditten, og der er tale om, at man rammer realkreditlån uforholdsmæssigt hårdt," siger Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, til FinansWatch og fortsætter:

”Det er positivt, at EU-Kommissionen anerkender, at man skal kræve en mindre stigning i kapitalkrav til de sikre realkreditlån til boliger, men det er meget ulogisk, at det kun er i en overgangsperiode. For hvis man synes, noget er rimeligt, så skal det gøres permanent, og det kommer vi til at arbejde for.”

Hun tror tværtimod slet ikke, at de danske realkreditselskaber får ret meget ud af rabatten.

"Vi ved, at ratingbureauer og tilsynsmyndigheder formentlig vil sige, at de langsigtede krav skal gælde fra day one, så derfor får man næppe glæde af rabatten," siger hun.

EU skubber implementering af nyt kapitalkrav for banksektor 

EU's hjælpende hånd til realkreditten kan blive en stakket frist

Lækket Basel-forslag peger på håndsrækning til dansk realkredit 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også