Over 40 lande indgår aftale om at udfase kulkraft inden 2050

Britisk minister kalder aftalen en milepæl, mens kritikere mener, at udfasningen sker alt for langsomt.
Foto: NOEL CELIS/AFP / AFP
Foto: NOEL CELIS/AFP / AFP
AF RITZAU

Flere end 40 lande er blevet enige om at udfase deres brug af kulkraft og ikke bygge eller investere i nye kulkraftværker.

For de store økonomier gælder det, at kulkraft skal udfases i 2030'erne, mens de mindre økonomier skal udfase den i løbet af 2040'erne.

Det fremgår af en fælles udtalelse onsdag aften på klimatopmødet COP26 i skotske Glasgow.

Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge nyhedsbureauet NTB.

Af udtalelsen fremgår det, at landene forpligter sig til at stoppe med at investere i kul både i ind- og udland. Derudover skal produktionen af vedvarende energi skrues i vejret.

Desuden har Chile og Singapore tilsluttet sig en britiskledet alliance, der arbejder for at udfase kul. Alliancen består af flere end 150 lande og selskaber.

Storbritanniens energiminister, Kwasi Kwarteng, kalder aftalen en "milepæl" i den globale kamp mod klimaforandringer. Han mener, at den nye aftale viser, at "enden på kul er i sigte", skriver AP ifølge NTB.

Kritikere siger dog ifølge den britiske avis The Guardian, at løftet om at udfase brugen af den beskidte brændstofkilde i 2030'erne og 2040'erne ikke er vidtrækkende nok.

Kritikerne mener, at udfasningen skal ske hurtigere.

Klimaaktivister siger således til The Guardian, at fristen bør være inden 2030 og ikke i løbet af 2030'erne og 2040'erne.

Derudover mangler en række af verdens største kulafhængige økonomier i aftalen. Det gælder blandt andet Australien, Kina, Indien og USA.

The Guardian bemærker i øvrigt, at Det Internationale Energiagentur (IEA) i maj opfordrede til et stop for investeringer i nye projekter med olie, kul og gas, hvis verden inden 2050 skal opnå en netto-nuludledning af drivhusgasser.

Fagfolk: Kinesisk kulstop er en lavthængende frugt

FN: Produktion af fossile brændstoffer smadrer klimamål

Valutafond: Fossil energi modtager 71 millioner støttekroner i minuttet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også