Problemer med globale forsyningskæder viser første tegn på lettelse

Der er spæde tegn på bedring af forsyningssituationen rundt om i verden, men mangelproblemerne ser ikke ud til helt at forsvinde, siger bankøkonom til Wall Street Journal.
Havnen i Vancouver. | Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Havnen i Vancouver. | Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
af marketwire

I Asien er fabrikslukninger, energimangel og havnekapacitetsgrænser lettet i de seneste uger. I USA har detailhandlen fået importeret det meste af det, der skal bruges til salget op til højtiderne - Thanksgiving og jul. Fragtraterne er faldet fra rekordniveauer. Alligevel er der bekymring hos ledere og økonomer.

Det skriver Wall Street Journal.

Stærk efterspørgsel i Vesten, vedvarende overbelastning af havnene i USA, mangel på lastbilchauffører og forhøjede globale fragtrater hærger fortsat. Desuden truer risikoen for mere ekstremt vejr samt opblussen af Covid-19-tilfælde med at tilstoppe forsyningskæderne igen, skriver avisen.

"Der er visse aspekter af forsyningskædechokket, der aftager, men mangelproblemet vil ikke helt forsvinde," siger Tring Nquyen, der er seniorøkonom hos den franske investeringsbank Natixis i Hong Kong.

I Vietnam er produktionen langt mere jævn end tidligere på året, dog er der stadig udfordringer med høje forsendelsesomkostninger og mangel på arbejdskraft.

Kinas strømafbrydelser, der ramte landets produktion er aftaget i løbet af de sidste par uger. Også oliepriserne faldet igen, efter at have ramt det højeste niveau siden energikrisen i 2014.

Manglen på skibscontainere ser også ud til at aftage, skriver Wall Street Journal. Dataudbyderen eeSea siger, at containterskibsforsinkelser faldt i oktober fra september. Der er dog ikke stor forandring i antallet af fartøjer, som ligger og venter på at lægge til i havne i Europa, Asien og Nordamerika. Den 19. november var der 500 containerskibe, der ventede.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også