Novo-ejer ser antibiotika-resistens som klodens næststørste dræber

Næst efter hjerte-karsygdomme kan antibiotika-resistens blive den dødeligste sygdom i verden, advarer Novo Nordisk Fondens direktør, Mads Krogsgaard Thomsen. Lige nu kommerder ikke nye antibiotika, fordi udviklingsomkostningerne overstiger, hvad der kan sælges for.
Mads Krogsgaard Thomsen eradm. direktør i Novo Nordisk Fonden. | Foto: Gregers Tycho/ERH
Mads Krogsgaard Thomsen eradm. direktør i Novo Nordisk Fonden. | Foto: Gregers Tycho/ERH
af marketwire

Antibiotika-resistensen verden over risikerer på sigt at koste millioner af menneskeliv. Dødsfald, som kunne være forhindret.

Det vurderer Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, over for erhvervsmediet Finans.

"Hvis der ikke sker noget, bliver det klodens næststørste dræber efter hjerte-kar-sygdomme," siger Mads Krogsgaard Thomsen til Finans.

I dag dør omkring 750.000 mennesker hvert år, fordi de ikke responderer på de antibiotika, man behandler dem med.

Uden en indsats vurderer direktøren, at der i 2050 vil være 10 mio. årlige dødsfald som følgende af manglende ny antibiotika. Mere end for både kræft og diabetes.

Problemet ligger ifølge Mads Krogsgaard Thomsen i, at det nye antibiotika i dag kun må bruges på patienter, der er multiresistente.

Den gennemsnitlige årlige omsætning for nye antibiotika er ifølge Finans i dag på cirka 300 mio. kr., men det koster i gennemsnit omkring 10 mia. kr. at udvikle et nyt.

Det betyder ifølge Novo Fondens direktør, at man i løbet af patentets løbetid kan nå en omsætning på 4-5 mia. kr., og derved et tab på 5-6 mia. kr.

En ny abonnementsmodel kan måske løse lidt af udfordringerne, lyder det fra Mads Krogsgaard Thomsen.

"Man kan vel kalde det Netflix-modellen, hvor du for et fast beløb om måneden altid har adgang, hvis du får behov for det," siger Mads Krogsgaard Thomsen til Finans.

Novo Nordisk Fonden har, direkte eller indirekte, til dato kastet lige knap 2 mia. kr. efter området.

Dommedagsscenariet er ifølge direktøren, hvis en kødædende bakterie bliver multiresistent.

Isoleret for Danmark er udsigterne dog ikke så dystre, da vi herhjemme ikke er specielt hårdt ramt af antibiotikaresistens, fordi vi over en bred kam er dygtigere til ikke at bruge antibiotika.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu