Virksomheder kan få refusion fra første sygedag

Hvis en medarbejder er nødt til at isolere sig eller har et coronahjemsendt barn, kan virksomheder nu igen få refusion, efter at der er idngået en trepartsaftale.
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, oplyser, at refusion for coronasygdom er rettet mod dem, der ikke kan arbejde hjemme. | Foto: Jens Dresling
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, oplyser, at refusion for coronasygdom er rettet mod dem, der ikke kan arbejde hjemme. | Foto: Jens Dresling
af ritzau og Susanne Horsdal

Flere bliver smittet med coronavirus, og sygefraværet stiger støt på mange danske virksomheder, som selv skal betale for de ansattes isolation. Men nu vil regeringen og arbejdsmarkedets parter genindføre en midlertidig særregel.

"Vores hovedprioritet er at få Danmark trygt igennem vinteren på en måde, hvor sygehusene ikke bliver overbelastede og hjulene bliver holdt i gang."

"Vi ser, at nogle virksomheder bliver hårdere ramt end andre, og der synes vi, det er rimeligt, at fælleskassen hjælper," siger fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) om aftalen.

Den gør det muligt for virksomheder at søge om refusion til at få dækket arbejdsgivernes udgifter til sygedagpenge fra første sygedag. Forældre, der passer et coronahjemsendt barn til og med 13 år, får samtidig mulighed for barselsdagpenge i op til ti dage.

"Kan du arbejde hjemme, skal du arbejde hjemme. Det her er for alle dem, som skal møde frem og ikke kan arbejde hjemme," siger formand Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Ordningen for sygedagpenge ligner i vid udstrækning den, der tidligere var gældende, men stoppede 1. juli. Genindførelsen skal gælde fra dags dato og med tilbagevirkende kraft.

Flere firmaer har siden juli efterlyst netop det, fordi der er en anbefaling om at gå i isolation, hvis man er smittet eller har symptomer på coronavirus. Symptomer kan være feber, hoste, træthed og nedsat smags- og lugtesans.

I dag er det virksomheden, der skal betale de første 30 dages sygdom, som reglen også var før coronavirus, men fremover kan virksomheder igen søge refusion.

Det er et krav, at personen ikke kan arbejde hjemme. Selvstændige kan søge om refusion hos kommunen.

Dybt nødvendigt

I interesseorganisationen Dansk Erhverv hilser man ordningen mere end velkommen.

"Restauranter, detail, lager er eksempler på områder, hvor sygdommen rammer virksomhederne hårdt. Både fordi de mangler folkene til at udføre arbejdet, men også fordi de indtil nu skulle betale for op til 30 dages fravær. Det gør trepartsaftalen noget ved, og det vil lette noget af presset for de ramte virksomheder. Det er dybt nødvendigt,” siger Laurits Rønn, viceadm. direktør i Dansk Erhverv.

Også arbejdsgiverorganisationen DA er tilfreds.

"Smitten stiger i samfundet, og mange steder ser vi, at medarbejderne må blive hjemme på grund af corona. Det er meget fornuftigt, at vi genindfører ordningerne, hvor man kan få sygedagpenge fra første dag," siger formand Jacob Holbraad.

Aftalen for refusion - som et flertal i Folketinget skal godkende - udløber 28. februar 2022, hvor parterne ser på, om særreglerne fortsat er nødvendige.

Sidste år endte Beskæftigelsesministeriet med at lave en lang række aftaler og blandt andet aflyse møder på jobcentre.

"Jeg kan ikke afvise, at der bliver behov for yderligere initiativer," siger Mattias Tesfaye.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også