Swedbanks tidligere danske topchef tiltalt

Sveriges bagmandspoliti tiltaler Swedbanks tidligere topchef, danske Birgitte Bonnesen, for groft bedrageri og markedsmanipulation i estisk hvidvasksag.
Danske Birgitte Bonnesen brød loven i forbindelse Swedbanks hvidvasksag i Estland, mener Ekobrottsmyndigheten. | Foto: PR
Danske Birgitte Bonnesen brød loven i forbindelse Swedbanks hvidvasksag i Estland, mener Ekobrottsmyndigheten. | Foto: PR
af finanswatch og ritzau

Swedbank har ligesom Danske Bank haft problemer med hvidvask i sin estiske filial, og det får nu konsekvenser for den tidligere danske topchef i banken, Birgitte Bonnesen.

Det svenske bagmandspoliti har nu tiltalt hende for groft bedrageri og sekundært for markedsmanipulation.

"Ifølge anklageskriftet har den daværende administrerende direktør gentagne gange i 2018 og 2019 spredt vildledende oplysninger om, at banken ikke havde eller havde haft problemer med AML-processerne (Anti Money Laundering) i bankens drift i Estland," skriver det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, i en pressemeddelelse.

Birgitte Bonnesen var adm. direktør i Swedbank fra 2016, til hun måtte fratræde sit job i 2019 på grund af den hvidvask-skandale, som rullede henover banken. Den har siden modtaget en bøde på 4 mia. svenske kr., svarende til 3 mia. danske kr., fra det svenske finanstilsyn på grund af alvorlige mangler i sin hvidvaskkontrol.

Afviste problemer

Ifølge Ekobrottsmyndigheden bliver Birgitte Bonnesen nu tiltalt for groft bedrageri, fordi hun som topchef holdt fast i, at Swedbank ikke havde problemer i stil med Danske Bank, som tilbage i 2018 for alvor var i vælten omkring de enorme summer af mistænkelige transaktioner, der var kørt gennem bankens estiske afdeling.

Hun har blandt andet udtalt, at Swedbank ikke havde fundet noget problematisk i en intern gennemgang af transaktioner mellem Swedbank og Danske Bank mellem 2007-2015.

Ikke desto mindre viste det sig senere, at gennemgangen havde givet bekymrende konklusioner, herunder at mistænkelige kunder havde sendt, hvad der svarer til næsten 80 mia. svenske kr. mellem de to banker, ligesom banken blev knyttet til det, der kaldes The Russian Laundromat - en sag, der handler om kanaliseringen af store summer ud af Rusland fra 2010 til 2014.

Og de udtalelser er strafbare, mener Ekrobrottsmyndigheden, ikke mindst i lyset af, at Swedbanks aktiekurs faldt kraftigt, efter problemerne blev afsløret.

"Jeg påstår, at det er sket på trods af, at den tidligere administrerende direktør havde kendskab til upublicerede oplysninger om omfattende og alvorlige mangler vedrørende AML-processerne og også oplysninger om omfattende mistænkelige transaktioner/kunder set fra et hvidvaskperspektiv i den estiske forretning," siger Thomas Langrot, der er chefanklager og leder af forundersøgelsen, i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Den foreløbige undersøgelse viser også, at der var en klar strategi fra blandt andet den administrerende direktør om, at problemerne omkring AML-processerne i den estiske drift ikke ville blive kendt i markedet. Et andet ord for det er, at der er tegn på blackout."

Birgitte Bonnesen er desuden tiltalt for at have videregivet insiderviden, da hun på et møde med nogle af bankens største aktionærer fortalte om indholdet i et kommende afsnit af Sveriges store tv-program for undersøgende journalistik, Uppdrag Granskning, hvor afsnittet handlede om netop Swedbank.

Læs mere her:

Dansk topchef i Swedbank om hvidvask: "Vi har tjekket for alt"

Swedbank afviser at søge erstatning mod tidligere dansk topchef i hvidvasksag

Problemerne vokser for tidligere dansk topchef i Swedbank

Tidligere dansk topchef i Swedbank nægtet ansvarsfrihed på generalforsamling

Ny rapport fra Swedbank sætter tidligere dansk topchef i dårligt lys – nu mister hun gyldent håndtryk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også